Hoe wordt alcoholvrije rode wijn gemaakt?

Het lijkt zo makkelijk, je trekt een fles wijn open, schenkt een glas in en geniet. Zo sta je er helemaal niet bij stil, hoe die druiven eigenlijk wijn zijn geworden en in de fles terecht zijn gekomen. Daarom vertellen we je graag hoe alcoholvrije rode wijn wordt gemaakt.

Daarvoor moeten we eerst vertellen, hoe alcoholhoudende wijn wordt gemaakt. Alcohol is namelijk nodig voor de juiste gisting en de goede smaak van wijn. Het productieproces is dus hetzelfde, alleen volgt er bij alcoholvrije wijn een extra stap, waarbij de alcohol wordt verwijderd.

Stap 1: De druiven

De reis van druif naar wijn begint in september of oktober bij het plukken van de rijpe druiven. In de meeste gevallen worden de druiven met machines gelukt. De druiven worden vervolgens beoordeeld. De slechte druiven, bladeren, insecten en ander vuil worden verwijderd. Daarna worden de stelen van de duiventrossen verwijderd. Deze zorgen er namelijk voor, dat de wijn bitter wordt. Voor sommige wijnsoorten worden er bewust stelen bij de druiven gelaten om de wijn iets bitterder te maken.

Stap 2: Kneuzen en gisten

Vervolgens worden de druiven gekneusd, wat wil zeggen, dat de schil stuk wordt gemaakt. Hierdoor mengt het sap zich met de schillen. Deze schillen lossen vervolgens op in het sap en zorgen voor de rode kleur van de wijn. Het sap is in het begin namelijk kleurloos. Het resultaat van het kneuzen noem je most. Nu wordt het tijd voor de gisting. Hierbij zetten de gistcellen de suiker in het druivensap om in alcohol. Dit proces genereert warmte, waardoor het mengsel tot wel 33 graden kan opwarmen. Als het mengsel te warm worden, dan stopt de gisting. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kunstmatige gist, omdat de wijnboer dan exact kan bepalen, wat het alcoholpercentage en het suikergehalte van de wijn wordt en dus een constante smaak kan leveren.

Stap 3: Persen

Als de gisting is afgerond, wordt het totale mengel geperst. Na het persen blijven alle vaste stoffen achter en blijft alleen het vloeibare gedeelte over. De wijn wordt in vaten gedaan om te rijpen. Die vaten kunnen van hout, maar ook van beton of staal zijn. Vervolgens vindt bij rode wijn de tweede gisting plaats. Daarvan wordt de smaak van de wijn milder. Na de rijping wordt de wijn gefilterd, zodat hij helder wordt.

Stap 4: De alcohol verwijderen

Voor een alcoholvrije rode wijn moet vervolgens de alcohol verwijderd worden. Dat kan door vacuümdestillatie, waarbij door een vacuüm de kooktemperatuur van alcohol wordt verlaagd. Hierdoor blijft de smaak van de wijn beter behouden. De alcohol verdampt als eerste en de alcoholvrije wijn blijft over.

Bij omgekeerde osmose wordt de wijn door een heel fijn filter gehaald. Hier blijven de kleur en aroma’s achter in het filter. Vervolgens wordt het kleurloze overblijfsel aan de kook gebracht, waardoor de alcohol verdampt. Vervolgens worden de aroma’s en kleur weer toegevoegd.

De laatste techniek is met een spinning cone column, een verticale kolom met roterende as. Als eerste worden de aroma’s verwijderd en apart gehouden. Vervolgens wordt de alcohol verwijderd en worden de aroma’s weer toegevoegd.

Nu je weet, wat er allemaal voor nodig is om jouw glas met alcoholvrije wijn te maken, smaakt hij vast nog lekkerder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen