Wijn decanteren wat is het en hoe werkt het

Wat is decanteren en waarom is het nodig?

Het decanteren van wijn wordt door veel mensen overbodig gevonden. Het is dan ook van een punt van discussie. Maar wat is het eigenlijk en waarom zou je alcoholvrije wijn decanteren?

Wat is decanteren?

Bij decanteren giet je de wijn voorzichtig over in een karaf. Het doel van decanteren is dat het bezinksel in de fles achterblijft en dat je vanuit de karaf een heldere wijn in kunt schenken. Vooral oudere en ongefilterde wijnen hebben bezinksel, want dit ontstaat tijdens het rijpen van de wijn. Ook voor biologische wijn kan het nodig zijn om te decanteren. Het bezinksel is niet slecht voor de kwaliteit van de wijn, maar het is niet lekker om te drinken. Daarom wordt de wijn eerst van het bezinksel gescheiden. Maar het wordt ook gedaan om negatieve oxidatie-effecten na het openen van de fles tegen te gaan. Decanteren wordt zowel bij alcoholvrije rode wijn, als alcoholvrije rosé en alcoholvrije witte wijn gedaan, hoewel vooral rode wijn wordt gedecanteerd.

Hoe moet je decanteren?

Om te decanteren heb je een vaste hand nodig. Het is namelijk belangrijk dat je de wijn langzaam en in een vloeiende beweging overgiet in de karaf. Door te snel of onregelmatig te schenken komt er te veel zuurstof bij de wijn. Ook kan je per ongeluk bezinksel mee schenken, wat het effect van het decanteren teniet doet. Probeer de wijn dus met een stabiele straal langzaam over te gieten tegen de zijkant van de karaf. Dan komt de wijn het minst in aanraking met zuurstof en blijft de drank het beste op smaak. Oude wijn schenk je in een smalle karaf, terwijl je jonge wijn beter in een brede karaf schenkt.

Wanneer kan je de wijn het beste decanteren?

Wanneer je de wijn het beste kunt decanteren, hangt af van de soort wijn. Jonge wijn schenk je ongeveer twee uur voordat je de wijn wil drinken over in een karaf. Doordat de wijn dan meer in aanraking komt met zuurstof, wordt de smaak soepeler. Oude wijn kunt je beter wat later overschenken naar een karaf. Ongeveer tien minuten voordat je de wijn wil drinken, is lang genoeg. Oude wijn wordt namelijk juist minder soepel, als hij langer in aanraking is geweest met zuurstof. Als je een oude wijn met veel bezinksel hebt, zet je de fles een dag van tevoren schuin, zodat het bezinksel naar onderen kan zakken.

Decanteren is een goede gewoonte

Hoewel het niet noodzakelijk is om wijn vooraf te decanteren, is het wel een goede gewoonte die de smaak van de wijn ten goede komt. Wees echter voorzichtig en schenk de wijn in een vloeiende lijn over. Zo komt er het minste zuurstof bij. Stop vlak voordat je het bezinksel bereikt met schenken. Als je de wijn op deze manier en op het goede moment decanteert, krijg je de helderste wijn in je glas en de beste smaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen