Welke wijn drink je bij sushi

Wat is de beste wijn om bij sushi te drinken?

Sushi. Deze oorspronkelijk Japanse gerechten zijn in Nederland al jaren onverminderd populair. De sushi restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond en ook thuis kan je heerlijke sushi maken. De combinatie van rijst met verschillende soorten vis, groente en zelfs vlees is dan ook heerlijk en sushi past prima in een healthy lifestyle . Omdat er zoveel combinaties mogelijk zijn, is er voor elk wat wils. Maar welke alcoholvrije wijn drink je eigenlijk bij sushi?

Welk drankje hoort bij sushi?

Misschien denk je meteen aan sake, maar dat wordt in Japan eigenlijk helemaal niet bij sushi gedronken. Daar drinken ze eigenlijk vooral groene thee bij sushi, vooral je smaakpapillen tot rust te brengen. Je drinkt het dan tussen de verschillende gerechten door, zodat je elke nieuwe smaak even goed proeft. Ook drinken Japanners graag wijn bij de sushi. Maar omdat de verschillende soorten sushi net zo veel verschillende smaken hebben, is het niet eenvoudig om de juiste wijn erbij te kiezen. Toch gaan we een poging doen.

Alcoholvrije witte wijn bij sushi

Als je veel sushi eet met vis, dan past hier het beste een witte wijn bij. Een lichtzoete wijn is het beste, omdat deze smaak de smaak van de sushi ondersteunt en niet overheerst. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholvrije Chablis. Deze wijn past ook uitstekend bij de garnalen en schelpdieren. Een te zoete witte wijn zal de smaak van de sushi snel overheersen. Witte wijn bevat geen tannines, waardoor het een uitstekende combinatie is met de vis en met de rijst van de sushi. Bij een rode vis, zoals tonijn of zalm, kan je voor een iets stevigere witte wijn, zoals een Pinot Grigio. Bij een vette vis als makreel past de zachte smaak van een riesling weer heel goed. Als je verschillende soorten sushi door elkaar wil eten, zoals bij een all-you-can-eat restaurant vaak gebeurt, dan ga je voor een licht witte wijn met bloemige tonen, zodat een Sauvignon Blanc of Riesling. Wel raden we aan om weinig wasabi te eten bij de sushi als je er wijn bij drinkt, omdat deze smaken kunnen botsen.

Alcoholvrije rode wijn bij sushi

Rode wijn bevat tannine en dat past eigenlijk helemaal niet goed bij de rijst van de sushi. Als je toch rode wijn bij je sushi maaltijd wil drinken, kies dan voor een lichte en soepele rode wijn met weinig tannine. Bijvoorbeeld een Pinot Noir. Deze fruitige wijn zal de delicate smaak van de sushi niet overheersen. Ook kan je een alcoholvrije rosé drinken. Wel raden we aan om dan vooral vis met een neutrale smaak te eten en het gebruik van sojasaus te beperken. Sojasaus en rode wijn zijn namelijk ook geen goede combinatie.

Alcoholvrije mousserende wijn bij sushi

Als je je sushi-maaltijd extra feestelijk wil maken, dan kan je gerust een alcoholvrije champagne of alcoholvrije prosecco serveren. Kies ook hier voor een wijn die niet te zoet is, maar eerder lichtzoet of droog. Dat komt de smaak van de sushi ten goede. Als afsluiter van de maaltijd is een glaasje sake heerlijk om je even helemaal in Japanse sferen te voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen