Tempranillo wijn

Waarom de Tempranillo de ideale terraswijn is

Als je kijkt naar lijstjes met de beste of de lekkerste wijnen, dan staan hier vaak een of meer wijnen op basis van de Tempranillo druif in. Zeker als je bedenkt dat de Tempranillo druif in Spaanse wijnen ook wel de Tinto de Toro en in Portugese wijnen de Tinto Roriz wordt genoemd. Dat is best bijzonder, dus wij zijn er eens ingedoken wat daar de reden van is.

De Tempranillo druif

De Tempranillo druif is een donkere druif met een glanzende schil die behoorlijk dik is. Tempranillo betekent letterlijk kleine vroege. De druif rijpt dan ook vroeg en is klein. De druif wordt voornamelijk in Spanje gebruikt, in het Rioja gebied. Hij groeit namelijk het beste in een warm en zonnig klimaat. Ondanks dat de druif erg donker van kleur is, is de wijn zelf door de manier van produceren vaak lichtrood. Meestal wordt Tempranillo wijn in houten vaten gerijpt, wat natuurlijk invloed heeft op de smaak. De Tempranillo druif wordt ook regelmatig gebruikt voor alcoholvrije rode wijn.

Tempranillo wijn smaak

De Tempranillo wijn is vaak neutraal en zacht van smaak en heeft een lage zuurgraad. Het is daarom een wijn die gemakkelijk wegdrinkt. De aroma’s doen denken aan rood fruit, zoals kersen, zwarte bessen en aardbeien. Door de rijping in eikenhouten vaten proef je tonen van cacao en vanille. Je proeft maar weinig tannines in de wijn. Dar wijn wordt daarom erg gewaardeerd door de beginnende wijndrinker. De Tempranillo druif wordt ook gebruikt om een blend mee te maken. Dan wordt de druif vaak gecombineerd met een druivenras met een stevigere smaak zoals de Cabernet Sauvignon. Door de Tempranillo te combineren met een sappige druif, zoals de garnacha krijg je een frisse, fruitige wijn.

Waar kun je een Tempranillo wijn mee combineren?

Hoewel je een Tempranillo wijn uitstekend kunt drinken zonder eten erbij, combineert deze wijn ook uitstekend met verschillende gerechten. Door de soepele en middelzware smaak past het bij verschillende gerechten. Het is een uitstekende wijn voor bij een barbecue. De smaak van de wijn combineert namelijk goed een grill smaak, of dit nu gegrild vlees of gegrilde groente is. Wil je liever vis eten? Kies dan voor een vis met een stevige smaak als je er een Tempranillo wijn bij wil drinken. Gerechten met tomaat passen ook goed. Een Tempranillo wijn met pizza, lasagne of pasta met tomatensaus is een perfecte combinatie. Verder kun je nog denken aan pittige en kruidige gerechten, bijvoorbeeld bij Mexicaans eten. Zuur eten en kaas zijn geen goede combinatie met de Tempranillo wijn, die smaken botsen met elkaar.

Alcoholvrije Tempranillo

Als je liever geen alcohol drinkt, dat is het nog steeds mogelijk om te genieten van een lekkere Tempranillo wijn. Een alcoholvrije rode wijn van de Tempranillo druif is net zo lekker als een Tempranillo wijn met alcohol, maar dan zonder de nadelen. Alcoholvrije wijn bevat namelijk minder calorieën en past dus uitstekend in een healthy lifestyle. Bovendien kan je deze wijn gerust drinken als je zwanger bent of nog moet rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen