Valentijnsdag waar komt dit vandaan?

Wist je dat Ieder jaar op 14 februari Valentijnsdag gevierd wordt?
Wie was de Heilige Valentijn en waar komen de gebruiken op zijn naamdag vandaan? De geschiedenis van Valentijnsdag.

In de tweede eeuw na Christus vonden twee ‘Valentijns’ de dood: Valentinus van Rome en Valentinus van Terni. Beiden stierven ze nadat ze probeerden Romeinen in het huidige Italië tot het christendom te bekeren. Oude bronnen vertellen ons iets meer over hun heiligenlevens; de een was priester in Rome en zou een meisje van blindheid hebben genezen, de andere bisschop in Terni. Hij werd in 273 onthoofd tijdens de christenvervolgingen van Keizer Aurelianus. Ze werden vereerd als martelaren, maar er is verder nauwelijks iets over hen bekend. Zij werden vereerd op 14 februari, vandaar Valentijnsdag.

Tegenwoordig menen sommige wetenschappers dat het dezelfde persoon betrof, en dat de gebruiken die er rond 14 februari al eeuwen zijn, niets met die Heilige Valentijn te maken hebben. Het feest zou een hele andere oorsprong hebben, die niets met een historisch persoon te maken heeft. Om toch een link tussen een historische ‘Sint Valentijn’ en de liefdestradities van 14 februari te hebben, ontstonden er rond 1900 enkele mythen en legendes. De heilige Valentijn zou, al dan niet met bloemen, stelletjes tot elkaar hebben gebracht en huwelijken hebben gesloten. Erg overtuigend was dit nooit en omdat Sint Valentijn vooral met onduidelijkheid geassocieerd werd, besloot de katholieke kerk in 1969 om 14 februari niet langer meer als zijn naamdag te vieren.

Wij vieren het meestal met een romantisch ontbijt met croissantjes, verse jus d’orange en een glaasje bubbels. Een gezondere keuze is om te kiezen voor alcoholvrije sparkling Rosé, minder caloriën, laag in suikers en geen hangover!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen