Veel mensen weten wel, dat er tannine in wijn zit, maar veel verder gaat de kennis van tannine vaak niet. Het zit namelijk niet in alle wijnen. Bovendien zijn de meningen over tannine behoorlijk verdeeld. Toch is tannine een belangrijk ingrediënt van alcoholvrije wijn met een behoorlijke invloed op de smaak, houdbaarheid en kleur van de wijn. Daarom beantwoorden wij vijf vragen over tannine.
-
Waarom zit er tannine in wijn?
In de meeste wijnen, dus ook alcoholvrije wijn, zit tannine. Het zorgt ervoor, dat de wijn langer houdbaar is, doordat het de groei van bacteriën tegenhoudt. Daarnaast vermindert het oxidatie. Tannine zorgt ook voor een andere ontwikkeling van de geur- en smaakstoffen in de wijn. Tannine komt van nature in wijn voor, doordat het in de schillen, stelen en pitten van de druif voorkomt. Je vindt het daarom vooral in alcoholvrije rode wijn, omdat bij de productie van deze wijn de schillen en pitten tijdens het gistingsproces nog in de wijn zitten. Bij alcoholvrije witte wijn wordt alleen het sap van de druif gebruikt in het gistingsproces. Hoewel de gehaltes kunnen verschillen, zit er altijd tannine in alcoholvrije rode wijn en zit er in alcoholvrije witte wijn weinig tot geen tannine. In alcoholvrije rosé komt wel tannine voor, maar minder dan in rode wijn. Over het algemeen kun je stellen, dat hoe donkerder de kleur van de wijn is, des te meer tannine zit er in. Bij oudere wijnen zwakt de invloed van de tannine op de smaak af, waardoor de wijn soepeler wordt. Omdat tannine een natuurlijk stof is, komt deze ook voor in biologische wijn. Wel wordt soms tannine kunstmatig aan wijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de smaak te veranderen.
-
Wat doet tannine met de smaak van de wijn?
Hoewel tannine ook looizuur wordt genoemd, is de smaak niet zuur, maar eerder bitter. Tannine geeft alcoholvrije wijn een wrange smaak. Bij een wijn met veel tannine trekt je mond zelfs een beetje samen. Je kunt de smaak van tannine het beste proeven, als je een druivenpit doorbijt. Het droge gevoel, dat je dan in je mond krijgt, komt door de tannine. Het is het resultaat van de chemische reactie van de stof met de eiwitten in je mond. Hierdoor krijg je een droog mondgevoel. Het versterkt verder de smaak van het fruit. Bovendien zorgt het voor een fijne structuur van de wijn en blijft de smaak lang in de mond hangen. Het is een uitdaging voor de wijnboer om de balans van de tannine zo te maken, dat het wrange gevoel niet overheerst, maar de voordelen van tannine in de wijn wel worden bereikt.
-
Zit tannine ook in andere dingen?
Tannine zit niet alleen in wijn. Het komt bijvoorbeeld ook voor in thee. Als je je thee lang laat trekken, komt er ook tannine vrij. Dit proef je, omdat de thee dan bitterder wordt. Verder komt tannine voor in onder andere avocado en kweepeer en ook in pure chocolade. Vroeger werd tannine ook toegevoegd aan bier om de eiwitten in het brouwsel te binden en naar de bodem te laten zakken. Zo werd het bier mooi helder. Inmiddels wordt dit nauwelijks meer gedaan, omdat het gebruik van tannine een behoorlijk invloed heeft op de smaak van het bier en er inmiddels betere methodes zijn om het bier helder te maken.
-
Is tannine slecht voor je?
Tannine is niet slecht voor je, anders zoude wijnboeren dit niet in hun wijnen laten zitten. Uit onderzoek is zelfs gebleken, dat tannine zelfs voordelen heeft voor je gezondheid. Het is namelijk goed voor je weerstand. En als je weerstand goed is, ben je minder vatbaar voor ziektes. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor tannine, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Dit is echter makkelijk te voorkomen door alcoholvrije witte wijn te drinken in plaats van rode wijn. Sowieso krijg je natuurlijk minder snel hoofdpijn van alcoholvrije dranken.