De top 5 italiaanse wijnregios

De top 5 Italiaanse wijnregio’s en hun wijnen

Italië is het land van de pasta, pizza en natuurlijk van de wijn. Door de verschillende landschappen en klimaten in het land komen hier echter veel verschillende wijnen vandaan. Om te zorgen dat de Italiaanse wijnen binnen een regio van dezelfde kwaliteit zijn, is er een kwaliteitssysteem in het leven geroepen. Dit systeem controleert of de wijnboer de wijn op de juiste manier maakt en of de kwaliteit van het product voldoende is. Het resultaat is heerlijke alcoholvrije wijn van constante kwaliteit. Met een wijnpakket kan je alle wijnen uit dezelfde regio uitproberen. Maar uit welke regio komt nu eigenlijk de beste wijn? Wij hebben een top vijf voor je.

  1. Piemonte

De Piemonte ligt in het noorden van Italië en is misschien wel het bekendste wijngebied van Italië. De naam van het gebied betekent aan de voet van de berg en het ligt dan ook aan de rand van de Alpen. Deze bergen beschermen de wijnranken tegen kou en regen. Het meest gebruikte druivenras is de Nebbiolo. Deze druivensoort wordt nauwelijks in andere regio’s gebruikt. De druif wordt gebruikt in Barolo wijnen en geeft een heerlijke aardse smaak aan de rode wijn met een lange afdronk. De wijnen moeten vaak lang rijpen in hout om de smaak minder hard te maken.

  1. Veneto

Veneto is de regio tussen het Gardameer en Venetië. Het warme klimaat en de glooiende heuvels zorgen voor de heerlijke wijnen. Het is de regio waar de alcoholvrije Prosecco vandaan komt. Maar in deze regio wordt ook een groot assortiment aan andere wijnen geproduceerd. Van straffe droge wijnen tot zoete alcoholvrije witte wijnen en alles wat ertussenin zit. Voor de hele zoete wijnen worden in deze regio gedroogde druiven gebruikt.

  1. Alto Adige

Alto-Adige ligt in de Italiaanse Alpen. In het Nederlands wordt de regio ook wel Zuid Tirol genoemd, omdat de huizen en de bergen een Tirol doen denken. Het koele klimaar van deze regio zorgt voor frisse wijnen met verfijning. Bijvoorbeeld de rode Lagrein, een lichte alcoholvrije rode wijn met een heerlijk fruitige smaak.

  1. Toscane

Toscane is bekend van de prachtige steden Florence en Sienna, maar als je hier wel eens bent geweest, dan weet je dat de heuvels rondom deze steden vol staan met wijnranken. In deze regio wordt vooral de Sangiovese druif gebruikt, die vernoemd is naar de Romeinse oppergod Jupiter. Het is dus een belangrijk druif die al eeuwenlang wordt gebruikt om wijn van de maken. De druif is dan ook de basis van de bekend Chianti wijn. De wijnen hebben een krachtige, maar toch frisse smaak die past bij veel verschillende maaltijden.

  1. Puglia

Puglia is de regio in de hak van de Italiaanse laars. De zuidelijke ligging van de regio zorgt voor een ideaal klimaat om goede wijnen te produceren. In deze regio wordt vaan de Primitivo druif gebruik. Deze druif komt oorspronkelijk uit Kroatië en komt in deze regio goed tot zijn recht. De naam van de druif betekent ‘eerst rijpende’’ en het is dan ook een druif die vroeg rijp is. Hij zorgt voor soepel wijnen met een intense smaak en wordt gebruikt voor zowel rode als alcoholvrije rosé wijnen. De wijnen zijn het lekkerste als ze maar kort gerijpt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen