Alcoholvrije Lambrusco

Lambrusco beschikt over een controversieel imago. De meeste mensen kennen de Italiaanse wijn als een simpele zoete, witte of rode wijn. Minder bekend is dat er echter ook verrassend droge witte, rode en rosé varianten van de wijn bestaan. Alcoholfreedrinks.nl biedt een brede selectie alcoholvrije bubbels aan als variatie op de Lambrusco. Benieuwd naar onze inspirerende alcoholvrije mousserende wijn? Bekijk dan direct het aanbod in onze webshop.

Lambrusco: de boeiende wijn uit Italië

De Lambrusco komt oorspronkelijk uit de wijnstreek Emilia-Romagna in Italië. De Lambrusco is hierbij in feite een overkoepelende naam voor vijftien verschillende Lambrusco druiven, waarvan de belangrijkste de Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Salamino, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Maestri en Lambrusco Marani zijn. In de jaren ´70 werd deze wijn op grote schaal geproduceerd, waardoor de kwaliteit sterk achteruit ging. Er waren veel verschillende soorten van de witte, rode en rosé wijn, die vaak licht mousserend zijn. Ondertussen is echter met name de rode, licht sprankelende Lambrusco aan een opmars bezig. Deze wijn is kwalitatief sterk en wint daardoor een populariteit.

De smaak van alcoholvrije Lambrusco

De rode Lambrusco is door zijn droge of semi droge smaak zeer geliefd. Bij de smaak komen kersen en bramen naar voren. Bovendien is de wijn licht fris met medium tannines en een vrij hoge zuurgraad. Deze wijn is vrijwel altijd licht mousserend. Bovendien drink de je Lambrusco licht gekoeld. Dit geldt ook voor de rode wijn. Deze leg je hiervoor een uur in de koelkast.

Hoe ontstaan de bubbels in Lambrusco?

De bubbels van de mousserende wijn ontstaan gedurende het productieproces. Tijdens de tweede gisting in een gesloten tank fermenteert de suiker in de wijn tot alcohol. Bij dit proces komt carbon dioxide, oftewel de geliefde bubbels, vrij. Zo wordt bovendien ook prosecco geproduceerd. Enkele wijnproducenten laten bovendien tijdens de botteling nog circa tien procent aan restsuiker in de fles achter. Zo ontstaat de vaak wat zoetige smaak van Lambrusco.

Hoe creëert men alcoholvrije mousserende wijn?

Er zijn uiteenlopende technieken om alcoholvrije mousserende wijn te produceren. Een van de methodes is vacuüm destillatie. Bij deze manier wordt de wijn op kamertemperatuur vacuüm getrokken. Door de lage druk verdampt de alcohol, maar blijven zuren, suikers en mineralen behouden. Het kan echter gebeuren dat enkele vluchtige elementen, zoals geuren, ook verdampen. Toch blijft de wijn veel van zijn oorspronkelijk smaak houden. Een andere veelgebruikte techniek is omgekeerde osmose. Hierbij wordt de wijn gefilterd, waarbij de alcohol in een super dun filter achterblijft.

Hoe smaken alcoholvrije bubbels?

De alcoholvrije bubbels smaken veelal fris, fruitig en net een tikkeltje zoeter dan een standaard bubbel. De alcohol geeft immers body aan een wijn. Alcoholvrije mousserende wijn wordt over het algemeen iets zoeter gemaakt, om ervoor te zorgen dat de wijn ook dezelfde body krijgt. De technieken van alcohol destillatie worden echter steeds meer geperfectioneerd, waardoor de oorspronkelijke smaken en aroma´s van de wijn blijven bewaard.

Welk gerecht past bij alcoholvrije Lambrusco?

Alcholvrije Lambrusco of andere non alcoholische mousserende wijnen passen uitstekend bij mediterraanse gerechten. Voorbeelden hiervan zijn kazen als parmezaan of prosciutto di parma. De stevige zuren van de wijn zorgen ervoor dat de zoute smaken van het gerecht in evenwicht blijven.

Bestel alcoholvrije wijn bij Alcoholfreedrinks.nl

Kun je niet wachten om zelf alcoholvrije wijn of alcoholvrije cocktails te proeven? Met maar liefst acht jaar ervaring biedt Alcoholfreedrinks.nl een uiteenlopend assortiment aan alcoholvrije wijnen aan. Aanbevolen door Hamersma, vind je onder andere biologische en vegan wijnen die alleen bij speciaalzaken verkrijgbaar zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen