Wijngidsen en het puntensysteem: hoe gebruik je dit?

Wanneer je in een boekwinkel op de wijnafdeling loopt, kom je talloze boeken over wijn tegen en jaarlijks wordt deze collectie aangevuld met een hele hoop nieuwe wijngidsen. Deze gaan dan over wijn uit een bepaald land, een bepaald deel van de wijnmarkt of het puntensysteem dat geldt voor wijn. Hoe navigeer je binnen al deze hulpmiddelen voor het kiezen van wijn en wat is zinvol om te gebruiken?

Grote wijnschrijvers

Met alle wijnboeken die er op de markt zijn, is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Een grote, bekende wijnschrijver, waarvan jaarlijks het boek Grote Hammersma verschijnt, is Harold Hammersma. Dit is een echte kenner met een goed oordeel. Daarnaast is de Britse schrijfster Jancis Robinson een autoriteit op het gebied van wijn in Engeland. Zij heeft wijnproeven bekendgemaakt met haar BBC-wijncursus in het jaar 1995 en was voor een lange tijd verantwoordelijk voor de selectie van wijnen van British Airways. Ook recenseert ze diverse wijnen op haar website. Een andere Britse grootheid is Hugh Johnson, wie elk jaar de World Atlas of Wine actualiseert.

Belangrijke puntensystemen

Er zijn ook diverse puntensystemen voor wijnen ontwikkeld, waarbij de systemen van Robert Parker en Decanter, een Brits tijdschrift voor wijn, het voornaamste zijn. Het systeem van Parker loopt bijvoorbeeld van 50 tot 100 en kan een wijn maken of breken. Het heeft zelfs invloed op de productie van wijn, waarbij er sprake is van het fenomeen “Parkerization of wines”.

De waarde van wijngidsen en puntensystemen

Wat kun je precies met de bovenstaande wijngidsen en puntensystemen? De meningen van experts zijn uiteraard waardevol en zorgen voor duidelijke beoordelingen van wijnen. Echter, iedereen heeft een andere smaak en voorkeur en zo kan een wijn die niet wordt aangeprezen door experts je toch goed bevallen. Daarom kun je de beoordelingen van puntensystemen en wijngidsen het beste als leidraad gebruiken. Houd daarnaast ook je eigen wijnbeoordelingen bij, bijvoorbeeld met behulp van een app. Hierdoor creëer je je eigen wijngids met de wijnen die jij lekker vindt.

Je kunt ook een wijngids aanhouden voor alcoholvrije wijn en alcoholvrije champagne, waardoor je de alcoholvrije bubbels en alcoholvrije witte of rode wijn van jouw voorkeur overzichtelijk op een rijtje hebt.

Winkelwagen