Wat is tannine in wijn?

Als je informatie over wijn op zoekt, dan ben je het woord vast wel eens tegengekomen: tannine. Maar weet je ook wat het is en welke invloed tannine heeft op de wijn? Nee? Geen probleem, we leggen het je uit.

Wat is tannine?

Tannine wordt ook wel looizuur genoemd. Het is een chemische verbinding, die in planten doorkomt. Je vindt het in rode en witte wijn en dus ook in alcoholvrije wijn. Het komt in de wijn door de druivenpitten, steeltjes en schillen of door de houten vatten, waar de wijn in gerijpt is. Ook zijn er bepaalde druivensoorten, waar meer of juist minder tannine in zit. Tijdens het gisten komen de tannines vrij. Als er krachtiger wordt geperst en als het gistingsproces langer duurt, zit er meer tannine in de wijn. Soms voegt de wijnproducent ook nog extra, kunstmatige tannine toe.

Waarom zit er tannine in de wijn?

Door tannine is de wijn langer houdbaar. Het zorgt voor langzamere groei van bacteriën en voor een geleidelijke rijping van de wijn. Als er veel tannine in de wijn zit, dan is de afdronk langer. Dat wil zeggen, dat de smaak van de wijn langer in je mond blijft hangen. Bovendien zorgt het ervoor, dat de wijn donkerder wordt.

Is er verschil tussen rode en witte wijn?

Vooral rode wijn bevat tannine, zowel alcoholhoudende als alcoholvrije rode wijn. Dat komt, omdat bij het maken van rode wijn de schil, pitjes en steeltjes van de druif pas na de gisting worden verwijderd. Bij het maken van witte wijn, dus ook alcoholvrije witte wijn, worden de druiven eerst geperst, waardoor alleen het sap het gistingsproces in gaat. Daarom bevat witte wijn minder tannine. Witte wijn is hierdoor ook minder lang houdbaar en de smaak blijft gemiddeld minder lang hangen.

Kun je tannine proeven?

Door tannine krijgt de alcoholvrije wijn een droge of bittere smaak. Je krijgt een droog gevoel in de mond of je mond trekt zelfs wat samen, als je een slok hebt genomen. Ook heb je een langere nasmaak. De balans van de hoeveelheid tannine is belangrijk. Want bij te veel tannine overheerst de smaak en wordt de wijn te droog. Bij een goede balans krijg je precies genoeg van de droge smaak zonder dat het tegen gaat staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen