Verschil champagne, prosecco en cava

Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

Als je in een feestelijke of een chique bui bent, dan past daar altijd een alcoholvrije mousserende wijn bij. Zo’n knallende kurk is vaak het begin van het feest. Denk maar aan oud en nieuw, het dopen van een nieuw schip of de opening van een restaurant. Vaak wordt er in de volksmond bij elke mousserende wijn gesproken over champagne. Maar dat is niet helemaal juist. Want er zijn veel meer alcoholvrije mousserende wijnen dan alleen alcoholvrije champagne. Wij zetten ze op een rij en vertellen je wat de verschillen zijn.

Wat is Champagne?

Champagne komt uit de Champagne, een streek in Frankrijk. Voor champagne worden slechts drie druivensoorten gebruikt, namelijk de Pinot Noir, de Pinot Meunier en de Chardonnay druif. Deze druiven moeten met de hand worden geplukt. Bovendien moet een champagne minimaal drie jaar rijpen. Dit uitgebreide productieproces zorgt ervoor dat champagne niet goedkoop is. Champagne is verkrijgbaar is verschillende soorten, van zoet tot droog. Brut is een droge champagne met weinig suiker. Er is dus geen verschil tussen champagne en brut, brut is gewoon een soort champagne. Er zijn ook zoetere champagnes verkrijgbaar.

Wat is Cava?

Cava is de mousserende wijn uit Spanje. Het productieproces van cava is eigenlijk hetzelfde als dat van champagne. Beide mousserende wijnen fermenteren in de fles. In cava worden alleen andere druiven gebruikt dan in champagne. Daarnaast heeft Spanje natuurlijk een ander klimaat dan Frankrijk, waardoor de smaak van de wijn ook anders is. Er zijn meerdere soorten cava, die worden bepaald door de hoeveelheid suiker in de wijn.

Wat is Prosecco

Dan hebben we nog Prosecco. Prosecco komt uit Italië en wordt gemaakt van de glera-druif die ook wel de prosecco-druif wordt genoemd. De reden daarvoor lijkt ons duidelijk. Prosecco fermenteert niet in de fles, maar in een vat. Hierdoor is de smaak wat fruitiger en frisser dan cava en champagne. Dat maakt prosecco wat toegankelijker en ook geschikt voor de beginnende wijndrinker.

Verschil champagne en prosecco

Eigenlijk is het makkelijk om te zeggen wat champagne en prosecco gemeen hebben, want dan zijn we eerder klaar. Het zijn beide wijnen met bubbels. Verder zijn ze compleet verschillend. Er worden andere druiven gebruikt, prosecco heeft een kortere rijping dan champagne. Bovendien fermenteert prosecco in vaten in plaats van in de fles, wat een veel goedkopere manier van produceren is. Daardoor heb je met alcoholvrije prosecco goedkopere alcoholvrije bubbels dan met champagne. De smaak is uiteraard verschillend. Prosecco heeft een frisse smaak, die doet denken aan groene appel en peer. Champagne heeft een zwaardere smaak, die doet denken aan citrus en noten.

Verschil cava en prosecco

Het verschil tussen cava en prosecco is eigenlijk hetzelfde als het verschil tussen champagne en prosecco. Het productieproces van cava is namelijk hetzelfde als dat van champagne. Hierdoor is prosecco ook vaak goedkoper dan cava. De smaak van cava is bovendien vaak kruidiger, terwijl prosecco zoeter en frisser is. Server je dan tijdens je volgende feestje cava of prosecco? Dat is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Voor een fris drankje tijdens de barbecue is een prosecco het meest geschikt. Wil je een chiquere uitstraling dan kies je voor cava. Een alcoholvrije mousserende wijn is overigens ook een uitstekende basis voor een virgin cocktails.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen