Prosecco, Cava en Champagne: waar komen deze alcoholvrije wijnen oorspronkelijk vandaan?

Alcoholvrije mousserende wijn of alcoholvrije schuimwijn, ook wel alcoholvrije bubbels, is alcoholvrije wijn met koolzuurgas. Hoewel de meeste alcoholvrije mousserende wijnen  eigenlijk alcoholvrije witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van alcoholvrije rode wijn en alcoholvrije rosé wijn. In de meeste landen waar alcoholvrije wijn wordt gemaakt, worden ook alcoholvrije mousserende wijnen gemaakt.
Bron: Wikipedia

De populairste alcoholvrije bubbels op een rij: een overheerlijk glas alcoholvrije bubbels op een feest, voor een diner of tijdens een date: dat smaakt vaak naar meer! Maar ken je eigenlijk het verschil tussen alcoholvrije prosecco, alcoholvrije cava en alcoholvrije champagne? Lees hier een korte uitleg. Wij schenken vast in. Proost!

Champagne zonder alcohol
De populairste der sprankelende wijnen, afkomstig uit de gelijknamige streek in Frankrijk. Alleen mousserende wijn uit deze streek mag officieel champagne heten. Champagne wordt geproduceerd met drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.

Prosecco zonder alcohol
Deze mousserende wijn met bubbels is in Amerika erg populair en een stuk betaalbaarder dan champagne. Het is een droge, witte, gefermenteerde wijn. Prosecco wordt in tegenstelling tot champagne niet beter met de jaren. Jong drinken dus. Gemaakt van prosecco druiven.

Cava zonder alcohol
Het Spaanse antwoord op de Italiaanse sprankelende wijn. De bereidingswijze is identiek aan die van champagne. Het verschil: het kan overal in Spanje gemaakt worden en is dus niet streekgebonden. Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de druivensoorten die aan de basis liggen van cava. Ook dit prijskaartje is vriendelijker dan dat van champagne. Cava wordt soms wat ouder gedronken.

Crémant zonder alcohol
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant wordt gemaakt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagne. Voor crémant worden dan ook andere druiven gebruikt.

Lambrusco zonder alcohol
Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco door de kleur: rood. De wijn wordt gemaakt van de lambrusco druif.

Espumante zonder alcohol
De Portugese variant met bubbels. Geproduceerd als een champagne. Espumante moet je niet verwarren met goedkope espumosos, misschien de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels ontstaan.

Asti zonder alcohol
Nog een bubbelend wijntje uit Italië, gemaakt van de Moscatodruif die je aantreft in de provincie Asti. Iets zoeter dan prosecco. Bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo’n 5 à 8%.

Sekt zonder alcohol
Sekt is de Duitse en Oostenrijkse bubbel wijn, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. Sekt wordt volgens de traditionele Champagnemethode gemaakt. Goedkope Sekt wordt geïnjecteerd met koolstofdioxide en heet “Schaumwein”

Bron: www.singlessite.nl  Bron foto: Freeimages.com / Bob Smith

Waar alcoholvrije bubbels kopen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen