Hoe lang kun je port bewaren

Hoe lang kan je port bewaren?

Port, de versterkte, zoete wijn is een heerlijk drankje voor na het eten of als borrel. En je kan er heerlijk mee koken. Maar als je elke avond een glaasje drinkt, dan blijft de fles port best lang staan. Alcoholvrije port heeft net als andere alcoholvrije dranken een beperkte houdbaarheid als de fles eenmaal open is. Maar hoe lang kan je port eigenlijk bewaren, voordat de drank in smaak achteruit gaat? En wat is de beste manier om port te bewaren?

Hoe lang kan je port bewaren?

Port bevat meer alcohol dan wijn en kan daarom langer bewaard worden. Maar ook alcoholvrije port kan je lange bewaren dan alcoholvrije rode wijn of alcoholvrije witte wijn, omdat er ook meer suiker in de drank zit. Hoe lang je port kan bewaren, hangt af van de manier waarop je de port bewaart en welke soort port je hebt. De ingrediënten en manier van produceren van de port hebben namelijk een grote invloed op de houdbaarheid van de drank. Houtgerijpte port bijvoorbeeld is langer houdbaar. Daarnaast is port met een hoger alcoholpercentage langer houdbaar dan port met wat minder alcohol. Daarnaast kan je de port langer bewaren als je dat op de juiste manier doet.

Hoe kan je port het beste bewaren?

Als je je port zo lang mogelijk wil bewaren, dan moet je zorgen dat er zo weinig mogelijk zuurstof bij de drank komt. Daarom moet je de fles rechtop laten staan. Op die manier komt er zo weinig mogelijk port in aanraking met de lucht. Eventueel kan je de port overschenken in een kleinere fles. Want hoe voller de fles, hoe minder zuurstof in de fles en hoe langer de port goed blijft. Je zet de geopende fles port buiten de koelkast, op een donkere en koele plek. Een kelder is de beste plek, maar als je die niet hebt dan is een gangkast ook een goede optie. Als de fles nog dicht is, kan je sommige soorten tot wel tien jaar bewaren. Sommige soorten worden hier alleen maar beter van. Om een port zo lang te kunnen bewaren en te laten rijpen, heb je een donkere ruimte nodig met een constante temperatuur van tien tot vijftien graden Celsius. Een vochtige ruimte is het beste, omdat de kurk dan niet kan uitdrogen. Een kelder of een speciale wijnkoelkast is hiervoor het beste. Ook ongeopende flessen port bewaar je rechtop, dus niet zoals alcoholvrije wijn liggend.

Welke port kan je het langst bewaren?

Er zijn verschillende soorten port met ieder hun eigen smaak en karakter. Vaak vind je op de fles wel een indicatie van de houdbaarheid na het openen van de fles. Vintage Port kan je slechts twee tot vijf dagen bewaren. Deze port is dus niet zo geschikt als je alleen bent en elke dag een glaasje wil drinken. Dat is een groot verschil met Colheita Port, want deze port kan je tot wel vier maanden na het openen van de fles bewaren. Ruby Port is een van de meest populaire soorten port. Deze drank kan je zo’n twee tot drie weken bewaren als je de fles hebt open gemaakt. Natuurlijk zijn deze termijnen indicaties, want het kan per fles verschillen. Gelukkig proef je het bij port direct als het niet meer goed is.

3 gedachten over “Hoe lang kun je port bewaren”

    1. Hi Wilma, Helaas alcoholvirje rode port bestaat niet, het is een beschermd produkt uit Portugal en mag alleen Port heten met alcohol erin. Er is een sangria in ons assortiment wat in de richting komt van Port, het kruidige en fruitige smaak wat port ook heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen