De belangrijkste verschillen tussen de kurk, bag-in-box en schroefdop

Je hoeft tegenwoordig niet altijd meer de moeite te nemen om met een kurkentrekker een kurk uit een fles te wringen, met het gevaar dat er kurk achterblijft in die heerlijke wijn. Daarnaast moet je zo’n kurkentrekker ook niet vergeten op een romantische picknick in de buitenlucht of op vakantie. Dat is verleden tijd met de schroefdop en bag-in-box uitvindingen, waarmee steeds meer wijnen verpakt worden. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze manieren van wijnverpakkingen?

De ouderwetse kurk


Het zal nooit helemaal verdwijnen dat een ouderwetse kurk gebruikt wordt ter afsluiting van een wijnfles, zeker voor de echte, luxere bewaarwijnen. Dit komt door de ontwikkeling van wijn. Een wijn moet namelijk luchtdicht verpakt worden om goed te kunnen rijpen, wat met een schroefdop bijvoorbeeld veel minder lang het geval is.

Je hebt ook nog speciale portkurken, wat halve kurken zijn met een plastic schijfje bovenop. Hierdoor kun je deze flessen met de hand openen, zonder dat je een kurkentrekker nodig hebt. Ook dit heeft te maken met hoe de port zich ontwikkelt. Port ontwikkelt zich namelijk niet meer in de fles en kan na het openen nog wel een paar weken gedronken worden. Wanneer port wordt afgesloten met een wijnkurk ontwikkelt het zich nog wel in de fles, waardoor het ook langer kan blijven liggen. Deze port, ook wel vintage port genoemd, is slechts een aantal dagen drinkbaar na opening.

De handige schroefdop


Het belangrijkste alternatief van de ouderwetse kurk is de schroefdop. Het zorgt ervoor dat wijn minder lang bewaard kan worden, maar is in sommige gevallen juist weer beter voor wijn. Het risico is bijvoorbeeld lager dat de wijn met bacteriën in aanraking komt, welke vaak in een kurk zitten en de kwaliteit van wijn aantasten. Een schroefdop is ook handig, omdat je dus geen kurkentrekker hoeft mee te nemen om het te openen. Aan de andere kant maakt het de beleving van wijn drinken wellicht wel minder als een ober een wijnfles opent in een restaurant.

De bijzondere bag-in-box


Het ziet er misschien vreemd en niet aantrekkelijk uit, een kartonnen doos met een kraantje aan de zijkant. Toch smaakt wijn uit een zak in een doos prima, zolang de wijn zelf maar van een goede kwaliteit is en op de juiste manier bewaard wordt. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om je bag-in-box wijn in de zon te laten staan, maar dit geldt voor alle wijnen. Een voordeel van deze manier van verpakken is dat het vacuüm verpakt is in de zak en blijft door het tapkraantje. Zo kun je de wijn ook langer bewaren dan een geopende wijnfles. Dit is handig, omdat de inhoud van een bag-in-box vaak drie liter is. De verpakking is daarnaast handig om mee te nemen op vakantie of neer te zetten bij een barbecue.

Wijn beter bewaren


Als je een wijn voor een langere tijd wilt laten liggen, kun je beter voor een groter formaat fles kiezen, zoals een magnum. Hier past 1,5 liter in en zo rijpt de wijn langzamer met een betere smaakontwikkeling als gevolg. Veel wijnliefhebbers kiezen er daardoor voor om topwijnen in een magnum te kopen.

Neem ook eens een kijkje op onze website, alcoholfreedrinks.nl, en ontdek ons aanbod aan alcoholvrije dranken. Zo kun je onder andere kiezen voor een chique alcoholvrije champagne of frisse alcoholvrije rosé. Je kunt ook een uniek, origineel alcoholvrij cadeau samenstellen, waarbij je gebruik kunt maken van ons pakketvoordeel.

Winkelwagen