Hoe wordt wijn alcoholvrij gemaakt – Leestijd: 2 minuten

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
Vacuümdistillatie, spinning cone column en omgekeerde osmose zijn de belangrijkste methoden die gebruikt worden om alcohol uit de wijn te halen. De temperatuur wordt laag gehouden zodat de smaak van de druiven behouden blijft. Traditionele methoden waarbij warmte gebruikt werd om de alcohol te verwijderen leiden tot verlies van aroma’s.

Vacuümdestillatie techniek
Door gebruik te maken van een vacuüm wordt het kookpunt van alcohol verlaagd tot onder 30 graden Celcius. Het kookpunt van alcohol ligt dan lager dan de andere componenten. De alcohol zal dus als eerste verdampen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer invloed op de aroma’s. Daarom is het belangrijk om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Ook wordt gebruik gemaakt van aroma-recovery. De aroma’s worden opgevangen en later weer toegevoegd aan de alcoholvrije wijn. Zo blijft de smaak van de wijn zoveel mogelijk behouden.

Omgekeerde osmose:
Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van een heel fijn filter. Componenten als kleur, tannines en aroma’s passen niet door dit filter. Het uiteindelijke kleurloze mengsel van water en alcohol wordt gedestilleerd om de alcohol van het water te scheiden. Vervolgens wordt het water weer vermengd met de aroma’s, kleur en tannines. Deze methode maakt het mogelijk dit gedealcoholiseerde deel te mengen met de oorspronkelijke wijn. Nu heb je een wijn met minder alcohol.

Spinning cone column:
Deze techniek van Cone Tech bestaat uit een verticale roestvrijstalen kolom en een roterende as. Het proces gaat in twee fasen. Ten eerste worden de aroma’s apart opgeslagen om later weer geheel of gedeeltelijk toe te voegen aan de gedealcoholiseerde wijn. Tijdens de tweede fase wordt pas de alcohol verwijderd. Via de bodem verlaat de gedearomatiseerde wijn de kolom. Tijdens deze tweede fase worden de apart opgeslagen vloeistof met de vluchtige aroma’s geheel of gedeeltelijk aan de gedealcoholiseerde wijn toegevoegd.

Bron: Leitz alcoholvrij

Waar alcoholvrije wijn kopen? Ga naar de shop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen