Zo maak je heel eenvoudig een klassieke rode wijnsaus

Hoe maak je een lekker rode wijnsaus?

Veel klassieke vleesgerechten worden lekkerder met een goede rode wijnsaus. Bijvoorbeeld een lekkere sappige hertenbiefstuk, een malse ossenhaas of een heerlijk stukje eendenborst gaan perfect samen met een rode wijnsaus. Natuurlijk kun je die uit een pakje eten, maar zelf een rode wijnsaus is helemaal niet zo moeilijk. Met ons recept voor een klassieke rode wijnsaus kan het bijna niet misgaan. En je kan het reept prima maken met alcoholvrije rode wijn.

De ingrediënten

Voor een klassieke rode wijnsaus heb je de volgende ingrediënten nodig:
150 ml bouillon (runder- of gevogeltebouillon)
300 ml (alcoholvrije) rode wijn
2 el balsamicoazijn
100 gram koude roomboter in blokjes (direct uit de koelkast)
1 sjalot fijngesneden
3 takjes tijm
1 teentje knoflook fijngesneden
Een laurierblaadje
Olijfolie
Peper
Zout

Hoe maak je een rode wijnsaus?

Doe wat olijfolie in de pan en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook aan. Dan giet je bouillon, de rode wijn en de balsamicoazijn erbij. Vervolgens doe je de takjes tijm en het laurierblaadje er in zijn geheel bij.
Dit geheel breng je aan de kook. Je laat het mengsel een kwartier koken, zodat het in kan dikken. Als de saus voldoende ingekookt is, schenk je het door een zeef, zodat de sjalot en de kruiden achterblijven en een mooie heldere saus overblijft.
Deze saus zet je op een laag vuur, zo laag mogelijk. Vervolgens doe je de koude boter er blokje voor blokje bij. Klop de saus ondertussen goed met een garde. Je voegt het nieuwe blokje boter toe als het vorige blokje helemaal is opgenomen. Voordat je de saus serveert, laat je het nog iets verder afkoelen, zodat het wat dikker wordt. Als je het vlees serveert, giet je de saus er royaal overheen. Eventueel zet je een kannetje saus op tafel, zodat je gasten saus kunnen toevoegen als ze dat willen.

Welke wijn gebruik je voor je saus?

In principe kan je elke wijn gebruiken om deze saus mee te maken. Ook elke alcoholvrije wijn is prima geschikt, zolang je voor een rode wijn kiest natuurlijk. Gebruik vooral geen dure wijn, want het verschil proef je niet in de saus, dus dat is zonde. Daar kan je beter een glas van inschenken om bij de maaltijd te serveren. Kies voor een rode wijn met een krachtige, ronde smaak, zoals een bordeaux. Als je een wat zure wijn gebruikt en je de saus wat te zuur vindt smaken, dan voeg je gewoon wat suiker toe om de smaak meer in balans te brengen.

Wat drink je bij de rode wijnsaus?

Bij je vlees met rode wijnsaus drink je natuurlijk een alcoholvrije rode wijn. Je kan gerust dezelfde wijn drinken als je voor de saus hebt gebruikt, dan passen de smaken mooi bij elkaar. Als je liever voor een wat frissere smaak gaat, dan kan je ook kiezen voor een alcoholvrije rosé. Zeker als het wat warmer is, is een gekoelde rosé heerlijk bij je diner. Met een alcoholvrije champagne begin je de maaltijd feestelijk. Vervolgens sluit je af met lekkere alcoholvrije cocktails zoals een virgin mojito.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen