Welke alcoholvrije wijn past het beste bij een kaasfondue

Welke alcoholvrije wijn past het beste bij een kaasfondue?

Als het winter is, vinden we het heerlijk om met zijn allen rond een pan met gesmolten kaas te zitten, oftewel een kaasfondue. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiden en het is natuurlijk belangrijk om er de beste wijn aan toe te voegen en bij te drinken. De smaken van een kaasfondue kunnen nogal verschillen, wat afhangt van de soort kaas die gebruikt is, maar er zijn wel een aantal soorten wijn die goed samengaan met een avondje kaasfonduen.

Witte wijn bij een kaasfondue

Bij kaasfonduen hoort ook een geschikte wijn om de smaken nog beter naar voren te laten komen. Voor een lekkere kaasfondue worden vaak een aantal standaard ingrediënten gebruikt, zoals kaas, knoflook, peper, zout, nootmuskaat en wijn. Er gaat dus ook wijn in dit gerecht, waarbij de vuistregel geldt dat per 200 gram kaas een deciliter wijn wordt toegevoegd. Ook hierbij is het belangrijk om de juiste wijn te kiezen. Wat past hier nou het beste bij?

Meestal wordt hiervoor een droge witte wijn gebruikt, zoals een alcoholvrije witte wijn. Overigens moet de alcoholvrije wijn die je gebruikt niet een te uitgesproken smaak hebben, omdat het anders te veel domineert in de kaasfondue. Op dit gebied wordt aangeraden om bijvoorbeeld een Chardonnay aan je gerecht toe te voegen. Als je een kaassoort gebruikt die een vrij uitgesproken smaak heeft, kun je ook wel een Sauvignon Blanc gebruiken. Maak jij juist een kaasfondue van een wat oudere kaassoort en mag de wijn wel iets zuriger zijn? Ga dan voor een Riesling als alcoholvrije witte wijn.

Een kaasfondue zonder wijn

Je hoeft uiteraard niet wijn te gebruiken voor je kaasfondue, aangezien er ook goede vervangende alcoholvrije dranken op de markt zijn die een kaasfondue net zo goed aanvullen. Tevens kunnen deze vervangers in een kaasfondue gebruikt worden om de smaak te versterken. Denk bijvoorbeeld aan port en cider, en sommigen gebruiken er zelfs bier voor. Alles is mogelijk, zolang je de smaak van de kaas goed bij je keuze in acht neemt. Immers is het wel zo lekker als de alcoholvrije drank het smaakpatroon van je kaasfondue niet domineert.

Als je geen alcoholvrije wijn aan je kaasfondue toevoegt, geldt de vuistregel dat per 200 gram kaas een deciliter alcohol gebruikt moet worden ook niet langer. Ga zelf op zoek naar de juiste balans om het perfecte recept te creëren of gebruik een vergelijkbaar recept om de juiste samenstelling te gebruiken.

Rode wijn bij een kaasfondue

Hoewel alcoholvrije witte wijn gebruikt wordt voor de vormgeving van een kaasfondue, kan een alcoholvrije rode wijn er lekker naast geserveerd worden. Dit versterkt namelijk de smaak van de kaas in de kaasfondue en doordat deze drank veel in de winter en op kamertemperatuur gedronken wordt, past het goed bij dit winterse gerecht. Welke rode wijn het beste bij een kaasfondue geserveerd kan worden, hangt ook af van de kaas die is gebruikt voor het bereiden van de kaasfondue.

In dit geval kun je het beste een rode wijn kiezen die past bij de dominerende kaassmaak, waarbij je al snel uitkomt op een fruitige en jonge alcoholvrije rode wijn. Diverse wijnen zijn hiervoor geschikt, waaronder de Cabernet Sauvignon of de Pinot Noir. Deze hebben een prettige ondertoon bij een kaasfondue en zorgen voor een combinatie van heerlijke, rijke smaken.

Welke alcoholvrije wijn ga jij gebruiken voor jouw kaasfondue? Kijk nu in ons aanbod op alcoholfreedrinks.nl en maak de beste keuze van alcoholvrije rode of witte wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen