Welke factoren zijn van invloed op kwaliteitswijn?

Bij het zoeken naar een kwaliteitswijn voor bij een heerlijk zelfbereid gerecht of op een memorabele avond met vrienden of familie spelen een aantal factoren een rol. Zo zijn er verschillende productiemethodes voor wijn en diverse manieren om de kwaliteit van dit type alcohol te verhogen. Daarnaast kun je een aantal tips opvolgen om voorbereid een wijnwinkel te bezoeken. Overigens leggen we ook een aantal alternatieven voor die als een gelijkwaardige vervanging dienen voor deze populaire alcoholische drank.

Bulkproducenten

Tegenwoordig zijn er steeds meer bulkproducenten die in grote getalen wijn produceren tegen lagere kosten. Het gevolg hiervan is dat er veel goedkope wijn in de winkel komt te liggen. Echter, dit gaat meer om kwantiteit dan om kwaliteit en veel van deze producenten gebruiken een hoop bestrijdingsmiddelen. De kwaliteit van dit soort wijn is erg laag, omdat er veel druivenstokken op een arme en droge bodem geplaatst worden en zodoende minder rijke stoffen en smaken ontwikkelen. Traditionele wijnboeren kiezen er daarentegen juist voor om druiventrossen regelmatig terug te snoeien, zodat er minder druiven overblijven en een hogere kwaliteit behaald wordt in de wijn. Doordat bulkproducenten dit niet doen, is de kwaliteit van de druiven, en daardoor ook de wijn, erg laag.

Bestrijdingsmiddelen

Een tweede factor vormt het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn in het leven geroepen om schimmels en ziektes te verminderen, maar worden helaas gauw in overmaat gebruikt. Immers kost het weinig en beschermt het de oogst effectief, maar wel ten koste van de kwaliteit. In sommige flessen wijn zijn wel 27 verschillende bestrijdingsmiddelen gedetecteerd. Overigens is de kans op het ontwikkelen van schimmels en ziektes bij druiven groter als er veel bladeren en trossen aan een druivenstok hangen, wat dus bij bulkproducenten het geval is.

Machinegebruik

Om de kosten van arbeid te verlagen, wordt handwerk steeds meer door machines vervangen, ook in de wijnindustrie. Bulkwijngaarden barsten daardoor van de machines en er zijn nog maar weinig wijngaarden die geheel met de hand onderhouden worden. Machines kunnen het werk preciezer uitvoeren, maar missen het menselijke oordeel en nemen daardoor ook minder rijpe en overrijpe druiven mee. Wanneer er met de hand geoogst wordt, kunnen verschillende rondes gehouden worden om druiven specifiek te selecteren. Tevens worden druiven hier na de oogst nog eens gecontroleerd op rijpheid, wat uiteindelijk voor een rijkere smaak wijn zorgt. Daarnaast kunnen machines, zoals oogstmachines, de grond en bodem aantasten en bijvoorbeeld trossen van druivenstokken afschudden. Uiteindelijk kan dit voor een groot kwaliteitsverschil zorgen. Dit verschil wordt gereflecteerd in de prijs van wijn, waarbij wijn gemaakt van hand geplukte druiven duurder is, aangezien er veel meer kosten gemaakt worden voor arbeid.

Houtrijping

Na het oogsten van de wijn en het vinificatieproces wordt een wijn gerijpt. Kwaliteitswijnen worden op echte houten vaten gerijpt en zijn daardoor voorzien van houtrijping, wat een aanzienlijk kostenplaatje met zich meebrengt. Om optimale smaakeffecten van houtrijping te creëren, dienen de vaten na een aantal keer vervangen te worden. Voor bulkproducenten is dit proces te duur en in plaats daarvan gebruiken zij houtsnippers in theezakjes om alsnog een houtsmaak aan wijn te kunnen geven tegen een lagere prijs. Dit proef je terug in de wijn, waarbij de houtsmaak vaak te heftig aanwezig is en niet goed is opgenomen in de andere smaken. Bij dit soort wijnen zijn de smaken zodoende niet goed in balans, waardoor niet alle smaken die zijn gebruikt om de wijn te maken evengoed terugkomen.

Bijsturen

Wijnproducenten kunnen er gedurende het productieproces voor kiezen om extra gisten of sulfiet toe te voegen. Dit stuurt en versnelt het natuurlijke proces, met als resultaat dat er meer wijn geproduceerd kan worden in een kortere periode met een specifieke geur en smaak. Ook kan er zuur toegevoegd worden indien het een warm jaar is geweest en de wijn te vlak is geworden. Deze bijsturing kan een invloed hebben op de kwaliteit van de wijn.

Biologisch

Biologische wijn is erg populair tegenwoordig en dit concept houdt in dat er veel minder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Veel boeren die kwaliteitswijn voortbrengen zijn op een biologische of duurzame manier van wijnbouw overgestapt. Voor deze keuze worden zij beloond met een keurmerk en ze vermelden het tevens vaak duidelijk op hun etiket. Voldoen aan een biologisch keurmerk brengt de nodige kosten met zich mee, waar niet iedere wijnproducent bereid toe is. Om mee te gaan met deze biologische stroming bieden wij ook een assortiment van biologische wijnen aan op alcoholfreedrinks.nl en wijnpakketten om in een keer een grotere hoeveelheid van biologische wijn in te slaan.

De kosten van kwaliteitswijn

De hierboven beschreven factoren die zorgen voor kwaliteit bij wijn hebben ook een effect op de prijs ervan. Een hogere verkoopprijs betekent over het algemeen dat een wijnproducent meer kwaliteit levert, omdat hij of zij heeft geïnvesteerd in het productieproces, bijvoorbeeld door middel van handwerk, een klassieke houtrijping of een biologische, duurzame productie. Tevens hebben wijnen die specifiek passen bij een bepaalde streek of stijl vaak een hogere prijs. Overigens is de opbrengst van een wijngaard van invloed op de prijzen van de geproduceerde wijnen. Vaak gelden er strenge regels voor een maximale opbrengst per hectare aan grond en veel wijnproducenten kiezen zelfs bewust voor een lagere opbrengst. Dit komt doordat een minder hoge productie van druiven leidt tot een betere ontwikkeling van de druiven die wel worden gekweekt, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de kwaliteit van de wijn. Dit vormt tevens het verschil tussen traditionele wijnboeren en bulkproducenten, wat een erg groot verschil kan zijn. Soms levert een enkele wijnstok bij een bulkproducent wel vijf volle flessen wijn op, waar een wijnboer er slechts een glas wijn uit haalt.

Een goede prijs voor kwaliteitswijn

Je vraagt je misschien af wat dan een goede prijs is voor een wijnfles met veel kwaliteit. Je kunt hierbij de volgende regels in je achterhoofd houden wanneer je in de winkel staat:
  • Wijnen van minder dan vijf euro zijn over het algemeen van een lage kwaliteit, omdat er op veel aspecten bezuinigd is.
  • Een oorsprongsbenaming kan iets zeggen over de eisen waaraan wijnproducenten moeten voldoen voor een bepaalde streek. Strenge eisen zijn een indicatie van een hogere kwaliteit.
  • Een certificaat op het etiket van een wijnfles verwijst naar een biologische, duurzame wijnproductie en dus vaak een hogere kwaliteit.
De prijs van een wijnfles zegt indirect iets over de kwaliteit en door een paar euro meer te betalen, kun je al een flink verschil proeven, zeker bij wijnen tot vijftien euro. Een lekkere wijn is en blijft een kwestie van smaak, maar wanneer een wijnproducent meer moeite en geld heeft toegewijd aan het productieproces volgt de kwaliteit meestal vanzelf.

Een fan van wijn, maar niet van alcohol

Ben jij ook een fan van kwaliteitswijn, maar zoek je naar een goed alternatief zonder alcohol, bijvoorbeeld een alcoholvrije wijn omdat je zwanger bent? In dat geval bieden wij bij alcoholfreedrinks.nl een brede collectie aan voor de liefhebbers van alcoholvrije wijn, zoals alcoholvrije rosé, maar ook alcoholvrije witte wijn, waaronder een Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay. Of ben jij meer fan van alcoholvrije rode wijn? Kies dan bijvoorbeeld voor onze heerlijke alcoholvrije Merlot, Pinot Noir of Syrah Grenache.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen