Welke wijn schenk je in bij zalm?

Zalm is een heerlijke vis met een specifieke smaak, die je op veel verschillende manier klaar kunt maken. Geen wonder, dat deze vis zo veel wordt gegeten. Zalm is ook een vis, die je uitstekend kunt combineren met alcoholvrije wijn. Maar welke wijn kun je nu het beste serveren bij zalm? Bij vis denken veel mensen direct aan alcoholvrije witte wijn, maar de beste keuze hangt onder andere af van hoe je de zalm hebt bereid en wat je erbij serveert. Bij elke bereidingswijze past namelijk een andere alcoholvrije wijn. Het voordeel van een alcoholvrije wijn is, dat jij en je gasten hier ook van kunnen genieten, als je zwanger bent of als ze na de maaltijd weer met de auto naar huis moeten rijden.

Gebakken zalm

Gebakken zalm kun je op verschillende manieren eten, bijvoorbeeld met een romige saus of zonder saus. Als je zalm in de oven bakt of grilt, dan gebruik je vaak weinig vet. Daardoor past een frisse, alcoholvrije witte wijn hier het beste bij. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan een alcoholvrije riesling of een alcoholvrije Chardonnay.
Maak je jouw gebakken zalm het liefste met een romige saus, zoals een hollandaise saus of bearnaisesaus, dan heb je een gerecht met meer vet. Ook als je de zalm bakt in boter, dan is je gerecht vetter, waardoor je beter kunt kiezen voor een volle alcoholvrije witte wijn. Een alcoholvrije Chardonnay is dan een goede keuze. Een alcoholvrije rosé past ook vaak bij gebakken zalm, maar dan kun je wel het beste kiezen voor een frisse rosé, bijvoorbeeld van de Syrah druif.

Gerookte zalm

Zalm smaakt, als hij koud gerookt wordt, zouter en geeft een vettig mondgevoel. Bovendien vormt gerookte zalm meestal een koud gerecht. Daar moet je de wijn dus op aanpassen. Wil je het liefst een alcoholvrije witte wijn serveren? Dan kies je voor Pinot Gris of een Sauvignon Blanc. Dit zijn droge en frisse wijnen met een fruitig karakter, die een goede tegenhanger zijn van de vettige smaak van de gerookte zalm. Daarbij smaakt een Pinot Gris vaak wat rokerig, want natuurlijk perfect combineert met de gerookte zalm. Drink jij liever een alcoholvrije rode wijn? Kies dan voor een fruitige rode wijn, die weinig tannine bevat. Bijvoorbeeld een alcoholvrije Pinot Noir. Deze wijn is licht en fris van smaak en zal daarom de smaak van de zal niet overheersen.

Rauwe zalm

Rauwe zalm wordt steeds populairder. Je eet rauwe zalm bijvoorbeeld in de sushi of als japanse sashimi. Maar ook in de Franse keuken vind je rauwe zalm in de vorm van een zalmtartaar. Rauwe zalm wordt gekenmerkt door de ziltige smaak. Daarom is een frisse alcoholvrije witte wijn de beste keuze. Kies dan voor een droge wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Viognier. Voor een extra feestelijke maaltijd kies je voor een alcoholvrije mousserende wijn. Een alcoholvrije champagne is een droge wijn, die uitstekend bij de zalm past. Maar als je liever een frissere wijn wilt serveren, dan kies je voor een alcoholvrije prosecco. Een mousserende wijn is ook een uitstekende basis voor een alcoholvrije cocktail. Kies voor een biologische wijn of een vegan wijn, als je graag milieubewust met je voeding omgaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen