Hoelang kan je verschillende soorten wijnen bewaren?

Hoe lang kun je alcoholvrije wijnen bewaren?

Voor iedere wijnliefhebbers is het de ultieme droom: een eigen wijncollectie in de kelder. Uiteraard hoop je dat de wijn met de jaren in smaak en kwaliteit verbetert. Hoe lang blijft een alcoholische of alcoholvrije wijn echter houdbaar? Welke factoren spelen hierbij een rol, en welke omstandigheden zijn ideaal voor de wijn? We zetten de belangrijkste informatie op een rij.

 

Welke soort wijnen zijn langer houdbaar?

Laten we alvast voorop stellen dat het overgrote deel van de wijnen die in de supermarkt worden aangeschaft, niet geschikt zijn om lang te bewaren. De consumenten kopen over het algemeen deze wijnen om binnen een week of maand op te drinken. Hier speelt de wijnproducent op in, door zelf de wijnen al gedurende een langere tijd te laten rijpen voordat deze te koop worden aangeboden. Op welke wijze kom je erachter of jouw fles alcoholvrije witte wijn of rode wijn lang houdbaar is? Een aantal elementen kun je hierbij in ogenschouw nemen, zoals de prijs van de wijn, de kleur, de druif en je eigen smaak. Gemiddeld raden we aan om een wijn die beneden de 25 euro kost binnen een jaar na aankoop te serveren. Hierbij geldt een verschil tussen rode en witte wijn.

 

De houdbaarheid van rode wijn

Gedurende het rijpingsproces van alcoholvrije rode wijn verandert in een langzaam tempo de kleur van de drank. Eerst is de wijn paarsrood, vervolgens roodbruin, tot uiteindelijk een oranjebruine kleur. Zodra de kleur opnieuw een koperachtige tint aanneemt, wordt de wijn te oud. De tanninen van de rode wijn spelen hierbij een rol. Tannine bevindt zich in de schillen, pitten en stelen van de druif. De tannine zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar blijft, aangezien het de oxidatie tegengaat. De chemische reacties in de fles tussen de talrijke onderdelen en de tannine zorgen er zelfs voor dat sommige wijnen pas na een aantal jaar volledig gerijpt zijn. Hoe hoger de hoeveelheid tannine, des te langer houdbaar de rode wijn is. Rode wijn bewaar je via twee methoden: ofwel door oudere flessen te bewaren, ofwel door de wijn te bewaren nadat je het hebt geopend. Met een stop of kurk op de geopende fles, kun je de rode wijn enkele dagen in de koelkast bewaren. Wil je een wijn langer bewaren? Dan dien je dit te doen op een koele, donkere plek waar de temperatuur constant blijft.

 

De houdbaarheid van witte wijn

Net als bij rode wijn kun je witte wijn uitstekend een aantal jaar bewaren in huis. Met name de Riesling uit Duitsland en de Sauternes uit Frankrijk is hiervoor geschikt, net als zoete witte wijnen uit Oostenrijk. De Sauvignon Blanc is echter niet langer houdbaar dan een jaar. Identiek als bij rode wijn speelt de prijs een belangrijke aanwijzing als het gaat om de houdbaarheid van wijnen. Wanneer je een fles witte wijn opent, kun je die over het algemeen drie dagen bewaren in de koelkast. Rode wijn kun je over het algemeen beter bewaren dan witte wijn, aangezien deze wijn over meer tannine beschikt. Witte wijn bevat echter wel een aantal zuren, wat ondersteunt bij het conserveren.

 

Mousserende wijn langer bewaren

Alcoholvrije wijnen kun je over het algemeen net zo lang bewaren als een wijn met alcohol. Hierop geldt echter een uitzondering voor de alcoholvrije mousserende wijn. Aangezien deze wijn alcoholvrij is, zijn de bubbels niet door fermentatie ontstaan, maar ingespoten. Dit zorgt ervoor dat de alcoholvrije bubbels binnen een dag gedronken dienen te worden. Voor de overige soorten wijnen geldt dat ze over net zo’n lange houdbaarheidsdatum beschikken als alcoholische dranken.

De beste omstandigheden om wijn te bewaren

Er spelen vijf factoren een rol bij de optimale omstandigheden voor het bewaren van wijn: licht, lucht, temperatuur, vochtigheid en trilling. De temperatuur is in combinatie met de luchtvochtigheid het belangrijkst. Houd de temperatuur continu op 12 graden Celsius, zodat de wijn op een gelijkmatige wijze kan rijpen, de fles de optimale druk houdt en de kurk zijn eigenschappen behoudt. Zorg er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid op 75 procent blijft. Als een kurk namelijk in een te droge luchtvochtigheid verkeert, compenseert het materiaal dit door het vocht uit de wijn op te nemen. Hierdoor oxideert de wijn in een sneller tempo. Het makkelijkst is het om de wijn in een kelder te bewaren, maar een klimaatkast is een uitstekend alternatief. De donkere ruimte, waarbij de wijnen op één vaste plek zonder trillingen liggen, zorgt ervoor dat de wijn een maximale smaak krijgt. Zin gekregen om meteen je wijnkelder aan te vullen? Bekijk dan het veelzijdige aanbod alcoholvrije wijnen van Alcoholfreedrinks.nl.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen