Wat is Alcoholvrije Biologische wijn en wat is Alcoholvrije Vegan wijn?

Alcoholvrije biologische wijn
Wat maakt alcoholvrije biologische wijn biologisch? Wanneer krijgt deze wijn het keurmerk: Biologisch? Alcoholvrije biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. De wijnboeren die biologisch telen zijn ervan overtuigd dat het natuurlijk evenwicht in balans blijft door op deze manier wijnen te maken.

Vendôme bio en vegan

Beschermde term
De term biologisch is voor deze wijnen wettelijk beschermd en de richtlijnen voor de teelt van biologische producten zijn vastgelegd. Consequentie is dat biologische wijnboeren zich strikt moeten houden aan deze regels om dit keurmerk te mogen gebruiken. In Nederland zet Stichting Skal Biocontrole zich in als onafhankelijk toezichthouder van biologische producten. Biologische wijn mag alleen biologisch heten als het productieproces aan alle wettelijke voorschriften voldoet. Er wordt ook gecontroleerd waar en hoe de biologische wijnen zijn opgeslagen zoals wijnkelders en magazijnen. Speciaal aangestelde controleurs worden ingezet om het gehele proces te controleren.

Gebruik van sulfiet
Biologische wijn bevat sulfiet, oftewel zwavel. Dit sulfiet is beperkt toegestaan in de biologische wijnteelt. Van nature komt sulfiet voor in wijn en het helpt de wijn te conserveren. Extra sulfiet mag toegevoegd worden tot 150mg/liter bij rode wijn en maximaal 200ml/liter bij witte wijn. Biologische regels stellen echter dat bij biologische wijnen het sulfietgehalte 50ml/liter minder moet zijn dan bij conventionele wijnen. Er zijn ook wijnboeren die nog verder gaan en helemaal geen sulfiet toevoegen. Om de wijngaard te beschermen tegen ziekten en insecten worden natuurlijke oplossingen gebruikt, zoals de aanplant van kruiden die insecten weren, het sproeien met compostthee en het veelvuldig wieden van onkruid. Kippen worden ook wel ingezet om de insecten op te eten. Ben je gevoelig voor sulfiet dan kun je het beste voor biologische wijn kiezen.

Alcoholvrije Vegan wijn
Tijdens het proces van wijn maken worden over het algemeen klaringsmiddelen gebruikt. Dat zijn onder andere eiwitten, vislijm of gelatine. Deze middelen worden voornamelijk gebruikt bij witte wijn om het sediment en andere zwevende deeltjes te binden. Een vegan wijn is ook biologisch. In dit geval is gekozen voor niet-dierlijke producten om de wijn te klaren. Vegan wijnboeren gebruiken dan ook geen dieren om het land om te ploegen. Wijn is altijd gemaakt van vergist druivensap en daarom is wijn een natuurproduct.

Bron: Biowijnclub

Waar alcoholvrije vegan wijn kopen? Waar alcoholvrije biologische wijn kopen? Ga naar de Shop!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen