Wat betekenen de verschillende afkortingen op een fles wijn

De afkortingen op het etiket en hun betekenis

Heb je ook wel eens naar het etiket op je wijnfles staan staren en je afgevraagd wat als die termen en afkortingen eigenlijk betekenen? Dat is niet zo gek wat veel van de informatie die op het etiket staat is helemaal niet duidelijk. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de meest voorkomende afkortingen en de betekenis.

IGP

Vaak zie je de afkorting IGP op het etiket staan. Deze afkorting staat voor Indication Géographique Protégée. Dat betekent dat de wijn inderdaad wordt gemaakt in de regio, die erop staat. De afkorting wordt vooral bij Pays d’Oc wijn gebruikt. Met deze afkorting erop weet je zeker dat de wijn uit de Languedoc komt. Het zegt echter niks over de kwaliteit van de wijn. Met een wijnpakket kan je alle wijnen uit deze regio uitproberen en krijg je nog pakketvoordeel ook.

AOC

De afkorting AOC staat voor Appellation d’Origine Contrôlée. Het is een kwaliteitcontrole op landbouwproducten, waaronder druiven en wijn. Het vertelt je dat de productie van zowel de druiven als de alcoholvrije wijn zelf voldoet aan kwaliteitsstandaarden. Bovendien betekent het dat de herkomst van de wijn is gecontroleerd.

VDT

De eerste twee afkorting zijn afkortingen die je op de etiketten van Franse wijnen ziet, maar ook wijnen uit andere landen hebben afkortingen op het etiket. Zo vind je op Italiaanse wijnen bijvoorbeeld VDT staan. Dit staat voor Vino de Tavola, oftewel tafelwijn. Dit is een gewone wijn zonder dat er een oorsprong op vermeld is.

IGT

IGT is van hogere kwaliteit als een VDT wijn. IGT staat voor Indicazione Geografica Tipica en is dus een aanduiding van een streek. Er worden geen druivenrassen genoemd, dus meestal gaat het om een streekgebonden wijn waarvoor buitenlandse druivenrassen zijn gebruikt.

DOC

DOC is ook een Italiaanse afkorting, die staat voor Denominazione di Origine Controllata. Deze afkorting staat voor een echt keurmerk dat zowel de kwaliteit als de herkomst controleert. Het is dus eigenlijk de Italiaanse versie van het AOC-keurmerk.

DOCG

Als je echt zeker wil zijn dat je een Italiaanse wijn te pakken hebt van hoogwaardige kwaliteit dan kies je voor een wijn met het DOCG keurmerk. Deze letters staan voor Denominazione di Origini Controllata Garantita, wat betekent dat zowel de kwaliteit als de herkomst van de wijn streng wordt gecontroleerd. De controle is strenger dan bij het DOC-keurmerk, waardoor maar 73 regio’s deze kwaliteit kunnen leveren. Met een DOCG-wijn ben je dus altijd verzekerd van een hoogwaardige kwaliteit, maar daar krijg je ook een serieuze prijs bij. Flessen van vijftig tot zelfs honderden euro’s zijn geen uitzondering.

Alcoholvrije wijn

Bij alcoholvrije wijn worden andere kwaliteitszegels gebruikt. Bovendien staat er altijd duidelijk op de fles dat het geen of een minimaal percentage alcohol bevat.

Biologische wijn

Bij biologische wijn wordt dit altijd op het etiket aangegeven. Dit kan per land verschillen, maar meestal vind je wel een logo met ‘bio’ of ‘eko/eco’ erop. Zo weet je dat de wijn met respect voor de natuur is geproduceerd. Bij vegan wijn vindt je vaak een groene V op het etiket.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen