Een heerlijke alcoholvrije witte wijnsaus maken? Dat doe je zo!
Een saus van witte wijn is een klassieker binnen de sauzen en is uiterst eenvoudig te maken. Het is een heerlijke saus, maar de smaak hangt sterk af van de soort wijn die je ervoor gebruikt. De wijn moet namelijk passen bij de rest van de ingrediënten en het gerecht waarvoor je het wilt gebruiken. Je kunt hiervoor ook een heerlijke alcoholvrije wijn gebruiken die de smaken van de andere ingrediënten optimaal versterkt. Deze blog is toegewijd aan het kiezen van de ideale wijn voor het maken van een perfecte alcoholvrije witte wijnsaus.
Ingrediënten witte wijnsaus
De perfecte witte wijnsaus bestaat niet, aangezien de ingrediënten ervoor niet vaststaan. Ook ligt het aan het gerecht waarmee je deze saus wilt combineren, wat je er het beste in kunt doen. Toch liggen de volgende ingrediënten aan de basis van elke witte wijnsaus, of je deze nou met biologische wijn, alcoholvrije witte wijn of vegan wijn combineert:
- 2,5 deciliter bouillon;
- 50 gram roomboter;
- 1 citroen;
- 2,5 deciliter room;
- 1 deciliter alcoholvrije witte wijn;
- Peper en zout.
De soort bouillon die je kiest, kun je afstemmen op het gerecht dat je kookt. Wanneer je bijvoorbeeld een witte wijnsaus bereidt voor een gerecht met zalm, kun je het beste kiezen voor een visbouillon. Ook de hoeveelheid citroen hangt af van de gekozen alcoholvrije wijn. Vaak is een witte wijnsaus gemaakt van droge witte alcoholvrije wijn, waarvoor ongeveer een halve citroen voldoende is. Bij een zoetere witte wijn moet extra citroensap toegevoegd worden om een mooie balans te creëren.
Bereiding witte wijnsaus
Heb je in een wijnpakket voor kerst of je verjaardag een heerlijke set aan wijn gekregen met bijvoorbeeld een alcoholvrije rode wijn, alcoholvrije prosecco, alcoholvrije rosé en alcoholvrije witte wijn? En wil je van deze witte wijn een lekkere witte wijnsaus maken? Dan kun je dit op een eenvoudige manier doen. Eerst moet je de citroen persen en de bouillon samen met de wijn laten inkoken tot nog ongeveer de helft over is. Voeg vervolgens de room toe en laat het opnieuw inkoken tot de saus dikker wordt, waarna het citroensap toegevoegd kan worden. Dit geheel moet op een zacht vuur verder opwarmen en net voor het opdienen voorzien worden van een klontje roomboter. Voeg nog wat kruiden toe en klaar is de witte wijnsaus!
Het kiezen van de juiste witte wijn
Welke wijn is nou geschikt voor jouw witte wijnsaus? Vaak wordt een droge witte wijn gebruikt, welke voldoende suikers moet bevatten. Rond de één gram suiker per glas is genoeg. Wijnen die aan deze beschrijving voldoen, zijn bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Müller-Thurgau (Rivaner), Riesling en Chardonnay.
Het combineren van witte wijnsaus
Witte wijnsaus kan met veel verschillende gerechten goed gecombineerd worden. Een romige variant is bijvoorbeeld geschikt voor een combinatie met vis en zeevruchten, zoals kabeljauw en zalm. Bij sommige vleesgerechten past juist een witte wijnsaus zonder room weer heel goed, zoals bij kip en kalf. Wanneer je het als pastasaus wilt bereiden, kun je zowel met als zonder room een witte wijnsaus maken. Als je een romige saus maakt, past het het beste bij een eenvoudige pasta, terwijl eentje zonder room weer geschikt is voor een uitgebreid recept. In alle gevallen kun je er altijd nog extra’s aan toevoegen om de smaak te versterken, zoals peterselie en uisnippers.
Eet smakelijk!