Wat is het geheim van de champagne methode?

De achtergronden van (alcoholvrije) champagne

Waar denk je aan als je het woord champagne hoort? Dan denk je natuurlijk aan de mousserende licht gekleurde wijn, die zijn naam te danken heeft aan een betoverende streek in Frankrijk. Het is een traditionele en oude wijnsoort, geproduceerd in de buurt van Ėpernay en Reims, die nog altijd zijn glorie draagt en bij diverse gelegenheden geschonken wordt. Tevens is het een luxe product dat klasse aan een gelegenheid geeft en verwijst naar de adel van vroeger. In dit artikel kom je achter de geheimen van champagne en de champagnemethode en waarom ook jij dit sprankelende drankje wil drinken.

In de champagnestreek

De champagnestreek, een provincie met de letterlijke naam Champagne, is gelegen in het noorden van Frankrijk, ten noordoosten van Parijs. De streek is ongeveer 150 kilometer lang en ligt op de grens van waar wijnproductie op een grote schaal mogelijk is. Veel champagnes worden geproduceerd van de druivenrassen Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir. Vooral de champagnes die van Chardonnay zijn gemaakt zijn erg populair, wat tevens de langst houdbare varianten zijn. Deze worden ook wel “blanc de blancs” genoemd. Aan de andere kant zijn er ook champagnes, “black de noirs”, die enkel van rode druiven worden gemaakt. De rosé champagne is echter het populairst van allemaal, waarbij rode wijn met witte wijn wordt gemengd tijdens de assemblage en vóór de vergisting op de fles. Rode wijnen die gebruikt worden voor dit proces en afkomstig zijn uit Champagne zijn onder andere Ambonnay, Ay en Bouzy.

Terug in de tijd

Rond het jaar 1700 lukte het men om wijnen op een structurele basis koolzuurhoudend te maken. Dom Pérignon heeft hierbij een grote rol gespeeld en wordt zodoende als de vader van champagne beschouwd. Hij ontwikkelde ook de wettelijk voorgeschreven, traditionele champagnemethode, oftewel het ondergaan van een tweede vergisting van de wijn op de fles. Deze methode werd bekroond met de naam “méthode Champenoise”. Echter, het duurde even voor er flessen gemaakt konden worden die bestand waren tegen de hoge druk in de fles als gevolg van deze tweede vergisting. Gasblazers in Argonne, in de buurt van Reims, hebben deze flessen ontworpen, die ook geschikt waren voor transport.

In de achttiende eeuw werd veel champagne verscheept naar Parijs en Lodewijk de vijftiende was een fan van dit product. Het was zelfs zo populair dat de hele hofhouding rijkelijk champagne dronk, wat bij diverse gelegenheden werd geschonken. Na de Franse revolutie werd champagne door Napoleon ook buiten Frankrijk bekend en beschikbaar door de opzet van een export markt. Al snel groeide de populariteit van champagne in heel West-Europa, ook onder de mondaine kringen.

De consumptie van champagne

Vandaag de dag wordt meer dan de helft van de productie van champagne in Frankrijk zelf geconsumeerd, waarnaast de andere helft naar het buitenland wordt geëxporteerd. De grootste buitenlandse afnemers zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Japan. Nederland is verantwoordelijk voor slechts een klein gedeelte van de exportmarkt van champagne en consumeert dus vrij weinig van deze alcoholische bubbels. Vooral rond 31 december, wanneer we het einde van het jaar inluiden, trekken we een fles champagne open.

Tevens is gebleken dat de Nederlandse consument van zoetere varianten van champagne houdt, zoals “sec” en “demi-sec”, terwijl andere delen van Europa vooral droge champagnes consumeren, oftewel de “brut”. Toch is rosé champagne ook in Nederland een favoriet. De “cuvées de prestige” en “millésimes”, kostbare champagnes die gemaakt zijn van druiven die een langdurige rijping ondergaan hebben, worden nauwelijks verkocht in Nederland. Denk hierbij aan Dom Pérignon, Veuve Cliquot en Moët & Chandon.

De herkomst van champagne

De oudste en grootste champagnehuizen zijn gelegen in de buurt van Ėpernay en Reims, welke veel toerisme trekken. Het oudste en nog bestaande huis voor champagne is dat van Ruinart, wat dateert uit het jaar 1729. Een stuk minder bekend is het champagnehuis de Côte des Bar en Champagne wat op ongeveer twee uur rijden ligt vanaf Reims en in het zuidelijkste puntje van de champagnestreek is gelegen. Het is hier veel warmer dan in andere delen van Champagne en daardoor kunnen de druiven vollediger rijpen, wat voor veel smaaksensatie zorgt. Daardoor halen veel grote champagnehuizen juist hier hun druiven vandaan. Hier zijn overigens geen grote en commerciële champagnehuizen gevestigd, maar juist kleinere wijngaarden met wijnboeren die vol liefde hun passie vervullen en met enthousiasme over de details in het vinificatieproces vertellen.

Wanneer je ooit in de Côte des Bar bent, is het een echte aanrader om de champagneroute te rijden, waarbij je een heuvelachtig landschap betreedt, wat een stuk heuvelachtiger en idyllischer is dan de rest van de champagnestreek.

Champagne wordt vaak verkocht in flessen van 75 centiliter, maar er zijn ook flessen van 37,5 centiliter, de demi-bouteille, en 1,5 liter, de magnum. Deze laatste maat is eigenlijk ideaal voor champagne, aangezien het product dan langzamer rijpt en een hogere kwaliteit van smaak ontwikkelt. Er zijn zelfs nog grotere maten van flessen voor champagne, zoals de Melchior met een inhoud van wel achttien liter.

Alcoholvrije champagne

Champagne is een heerlijke alcoholische drank die niet alleen geschikt is voor het vieren van een nieuw jaar, maar ook bij veel andere gelegenheden geschonken kan worden.  Aangezien champagne een beschermde naam is mag een alcoholvrije mousserende wijn niet zomaar champagne worden genoemd. Daarom bieden wij bij alcoholfreedrinks.nl een mooi aanbod aan alcoholvrije alternatieven voor champagne aan. 

Ben je niet zo van de alcoholvrije bubbels? Dan bieden wij diverse alternatieven aan, zoals alcoholvrije wijn en een diversiteit aan alcoholvrije cocktails, waaronder alcoholvrije Vermouth, Gin en een alcoholvrije variant op de Aperol Spritz.

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen