Welke informatie wordt er vermeld op een wijnetiket?
Zo nu en dan consumeren we graag een wijntje, waarbij we vooral letten op de druifsoort, de prijs van de fles en de rijke smaken waar we van houden. Echter, waar moet je precies op letten om de ideale wijn uit te kiezen voor bij jouw etentje of avondje ontspanning? Hiervoor kun je het wijnetiket gebruiken als hulpmiddel, wat een bron is van informatie over wijn. Dit etiket vertelt namelijk al veel over wat erin zit en waar een wijn goed bij past. In dit artikel kom je erachter hoe je een wijnetiket moet lezen en wat dit precies over de wijn zegt.
De geschiedenis van het wijnetiket
Wijnetiketten worden al heel lang gebruikt om informatie te verschaffen over een wijnsoort. Het oudste wijnetiket is al 6000 jaar oud en is een Babylonisch cilindervormig zegel. Dit werd gebruikt voor het labelen van amfora’s, oftewel kruiken waar vroeger wijn in werd bewaard. Tot de twintigste eeuw werd wijn daarentegen voornamelijk in vaten vervoerd, waardoor er nog weinig reden was om etiketten aan te brengen. Immers werd de wijn hierbij rechtstreeks van het vat in een glas geschonken.
Vanaf de twintigste eeuw is het wijnetiket geïntroduceerd als verkoopmiddel voor wijnproducenten om wijndrinkers van belangrijke informatie te voorzien. Er zijn veel verschillende wijnen en de oriëntatie begint bij het etiket, waar diverse elementen beschreven staan. Denk hierbij aan de herkomst, handelaar, importeur, inhoud, smaak en het alcoholpercentage. In de tweede helft van de twintigste eeuw is de regelgeving ook aangescherpt. Zo schrijft de Europese regelgeving tegenwoordig gedetailleerd voor wat er precies op een wijnetiket moet staan.
Wettelijk gezien moet het wijnetiket op een wijnfles basisinformatie bevatten over de wijn. Veel landen hebben een eigen classificatiesystemen waar wijnproducenten zich aan moeten houden. Zo verschilt de classificatie in Frankrijk van die in Duitsland, Spanje en Italië. Overigens kunnen er ook nog strengere eisen aan het etiket verbonden zitten, zoals een beschrijving van het oogstjaar van de wijn, afhankelijk van waar het geproduceerd wordt.
Verplichte onderdelen wijnetiket
Er zijn een aantal verplichte zaken die vermeld moeten worden op een wijnetiket:
- Alcoholgehalte;
- land van herkomst;
- verkoopbenaming, zoals Cava, Vin Rouge of likeurwijn;
- naam van de gemeente en lidstaat van de bottelaar;
- de termen BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming), BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) of een traditionele benaming;
- naam van de BOB of BGA, zoals Bordeaux, Piemonte of Mosel;
- het bedrijf, zoals Château, Weingut of Domaine;
- inhoud van de fles, zoals 75 centiliter;
- suikergehalte, zoals brut of trocken.
Op het rugetiket van een wijnfles moeten ook een aantal zaken verplicht vermeld worden. Hier moet namelijk het lot of partijnummer staan en dat er sulfieten in zitten. Eventueel staat hier een allergie-logo bij en tot slot dient de naam van de importeur op de achterkant vermeld te worden.
Optionele onderdelen wijnetiket
Naast een aantal verplichte onderdelen kunnen wijnproducenten ook nog andere informatie toevoegen op het wijnetiket. Dit kan bijvoorbeeld een concurrentievoordeel opleveren. Voorbeelden van zulk soort vermeldingen zijn:
- Naam van het druivenras, wat alleen kan als de wijn voor ten minste 85% bestaat uit het genoemde ras;
- productiemethoden, zoals unoaked en spätlase;
- naam van een geografische eenheid waar de wijn is geproduceerd, zoals een gemeentenaam;
- de omschrijving Crémant, oftewel een mousserende wijn uit Frankrijk;
- het symbool van de BOB of BGA;
- aanvullende traditionele benamingen van de wijn, zoals Gran Reserva of Riserva;
- de letter “e”, wat aangeeft dat de fles de juiste hoeveelheid bevat die is aangegeven op het etiket.
Hoe kun je het wijnetiket goed gebruiken?
Er staan dus veel dingen op een wijnetiket en het is belangrijk om bij de basis te beginnen. Kies een soort wijn en ga daarna verder met het maken van een keuze voor een druivensoort en een wijnland. Je kunt daarna bijvoorbeeld kijken naar wijnhuizen en -streken die goed aangeschreven staan en je aanspreken. Zo filter je steeds meer mogelijke keuzes weg tot je de ideale wijn overhoudt. Als je een liefhebber bent van een bepaalde druivensoort kun je ook naar dezelfde soort uit een ander land kijken, wat eveneens op het wijnetiket staat.
Om alle wijnen die jij lekker vindt te kunnen onthouden, kun je wijnetiketten bewaren. Zo vind je die perfecte wijn snel terug als je weer eens een etentje organiseert of een avondje lekker wilt ontspannen met een lekker glaasje wijn.
Ontdek ook wat er allemaal vermeld staat op het wijnetiket van alcoholvrije wijn in ons grote assortiment aan heerlijke wijnen bij alcoholfreedrinks.nl. Hier bieden we verschillende soorten wijnen aan, zoals alcoholvrije rosé en alcoholvrije witte wijn, maar bijvoorbeeld ook verschillende varianten van biologische wijn. Voor iedereen hebben wij het perfecte alcoholvrije wijntje in huis!