Zelf wijn maken

Hoe kun je zelf wijn maken?

Thuis bier brouwen wordt steeds populairder. Maar als jij een wijndrinker bent, dan maak je liever je eigen wijn. Het is niet eenvoudig, maar het kan wel. Met onze uitleg om stap voor stap wijn te makne moet het gaan lukken.

Stap 1: Benodigdheden verzamelen

Om zelf wijn te maken van druiven heb je allereerst de juiste ingrediënten nodig:

  • Druiven
  • Suiker
  • Universeel wijngist
  • gistvoedingszout
  • Pecto-enzymen
  • Water

Daarnaast heb je een ton of emmer nodig, genoeg theedoeken en een blok hout aan een steel. Zorg voor een grote zeef en een trechter waar de zeef in past. Dan heb je nog een houten lepel nodig en een glazen of plastic fles om de wijn in te laten gisteren met rubberen afsluiting. Er zijn ook starterspakketten verkrijgbaar. Steriliseer alle materialen voordat je begint.

Stap 2: Most maken

Als je wijn maakt van druiven dan begin je met most maken. Je plukt de druiventrossen als ze rijp zijn en spoelt ze goed schoon. Vervolgens haal je de druiven van tros af. Dan stamp je de druiven in een emmer fijn met je houtblok aan een steel. Hoe beter je de druiven plet, des te meer smaak en kleur zal er uiteindelijk in je wijn zitten. Dan voeg je de pecto-enzymen toe. Sluit de emmer zo af met een deksel of doek dat er nog wel zuurstof bij kan komen. Laat het geheel vervolgens twaalf uur rusten.

Stap 3:Alcohol in de wijn

Om alcohol te krijgen in je wijn is suiker nodig en moet de zuurgraad goed zijn. Ook als je alcoholvrije wijn wilt maken, moet je eerst wijn met alcohol maken Dit is belangrijk voor de smaak. Meet het suikerpercentage met een hydrometer. Voor elke procent alcohol in de wijn moet er ongeveer 16 gram suiker in een liter most zitten. Als er te weinig suiker in jouw most zit, dan voeg je kristalsuiker toe en roer je het geheel goed door.

Stap 4: Gisten

Vervolgens wordt het tijd om de wijn te laten gisten. Hiervoor doe je gekookt en afgekoeld water in een schone fles en voeg je citroensap, sinaasappelsap, suiker en gistvoedingszout toe. Daarbij voeg je de helft van het sap. Sluit de fles af en laat twaalf uur staan. Dan voeg je gistvoedingszout toe samen met de gist starter aan de overgebleven most. Roer alles goed door en schenk de wijngist uit de fles weer toe aan met mostmengsel. Roer nogmaals door en sluit het zo af dat er nog wel zuurstof bij kan komen. Na 24 tot 48 uur begint het gistingsproces. Laat het mengsel minimaal 48 uur staan zonder te roeren.

Stap 5: Zeven en bewaren

Dan zeef je de most zeven met een zeef en giet je het met de trechter in een schone fles. Voeg suikerstroop toe en een beetje gistvoedingszout. Dan sluit je de fles luchtdicht af. Na twee tot drie weken wordt de wijn helder en krijg je bezinksel in op de bodem. Schenk de wijn over naar een andere fles en zorg dat het bezinksel achterblijft. Voeg opnieuw suikerstroop toe laat de wijn drie tot vier weken staan in een afgesloten fles. Eventueel kun je dit herhalen. Daarna laat je de wijn twee tot vier maanden staan op een koele plaats.

Stap 6: Bottelen

Nu is de wijn bijna klaar en kun je bottelen. Als je een alcoholvrije rode of witte wijn wilt maken, is dit het moment om de alcohol te verwijderen. Je schenkt de wijn in een gesteriliseerde fles die je afsluit met een schone kurk.

Wijn kopen

Klinkt dit allemaal als veel te veel werk. Dan kun je je alcoholvrije wijn natuurlijk ook gewoon kopen. Als je een wijnpakket bestelt, krijg je verschillende wijnen om te proeven en profiteer je van pakketvoordeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen