Waar komen de druiven vandaan? – Leestijd: 6 minuten

Alcoholvrije rode wijn de alcoholvrije Cabernet Sauvignon
De Cabernet Sauvignon vindt zijn oorsprong, net als de Merlot, in de Bordeaux. Een eerste officiële vermelding van deze druif staat in een oorkonde uit het jaar 1635. Deze druif is ontstaan uit een kruising tussen de Cabernet franc en Sauvignon blanc.

Koning Cab
De alcoholvrije rode wijn, de Cabernet Sauvignon is de meest beroemde druif van alle druiven. Hij wordt dan ook wel Koning Cab genoemd. Cabernet Sauvignon is beroemd in de Bordeaux waar hij samen met Merlot en Cabernet franc alcoholvrije wijnen levert van hoge klasse. Hij heeft veel warmte nodig om te rijpen. Anders wordt hij groen en sappig met een smaak van groene paprika. Teveel warmte maakt hem zacht en jam-achtig, met een smaak van zwarte bessen. Cabernet Sauvignon levert zeer alcoholvrije aromatische wijnen met geuren van zwarte bes, vanille, specerijen als peper, tabak, pruim, kers, geroosterd brood en ceder. Meestal zijn alcoholvrije wijnen lang houdbaar, bezitten ze veel tannine en moeten ze in principe rijpen op barriques: eikenhouten vaten. Door moderne vinificatietechnieken toe te passen kunnen tegenwoordig ook jonge alcoholvrije wijnen al snel drinkbaar zijn. In het algemeen hebben de alcoholvrije wijnen een hoog fenolengehalte, ze zijn paars (jong) of donkerrood (oud) en bezitten veel kracht en structuur.

Airèn
Dit is de meest voorkomende druif in niet alleen Spanje, maar in de hele wereld. Hij overleeft de vreselijke hitte van de vlakte van La Mancha. De Airén druif had ooit een slechte reputatie. Tot moderne technieken zijn karakter beter deden uitkomen. Toch zal hij nooit boven de middelmaat uitsteken. De druif is met zijn dikke schil goed aangepast aan barre omstandigheden. Volgens de moderne methode gevinifieerd geeft de Airén koele, frisse en geurige wijnen van 12 tot 14% alcohol. Wij hebben de  alcoholvrije Airén. De meeste aanplanten bevinden zich in Castilla-La Mancha en in de Extremadura.

Riesling
De koning van de Elzas, de onbetwistbare kwaliteitsdruif in Duitsland. Superlatieven komen te kort wanneer men de  alcoholvrije wijn gemaakt van Riesling proeft. Maar hoe is het toch mogelijk dat de lievelingsdruif van de wijnkenners de smaakpapillen van veel wijndrinkers niet kan bekoren? Oorzaak: de dominante populariteit van de alcoholvrije witte wijn van Chardonnay en de voorliefde van veel mensen voor hout-gelagerde wijnen. Riesling valt inderdaad niet te vergelijken met de Chardonnay en heeft bovenal een broertje dood aan eiken vaten. Riesling moet je leren drinken. Je moet zijn verrukkelijke zuren, ijskoude parfum en citrussmaak leren appreciëren. Dan gaat er een wereld voor je open.

Gruner Silvaner
Silvaner wordt in alle landen, behalve Duitsland gespeld met een Y. Het is een oud druivenras dat toegankelijke  alcoholvrije witte wijnen oplevert. De druif wordt niet veel meer aangeplant vanwege van zijn specifiek smaakpatroon. De wijn heeft immers bijna geen smaak van zichzelf, zodat het terroir altijd te proeven is. Deze aardsheid als eigenschap van smaak is voor wijnboeren niet echt aantrekkelijk. De wijnen zijn droog, licht, zacht aards en nooit aromatisch. Bij geringe opbrengsten weerspiegelt de alcoholvrije wijn de subtiliteit van het terroir en kan hij een paar jaren goed blijven. Silvaner is nog altijd de voornaamste specialiteit van Franken (Duitsland). Ook in Rheinhessen komt hij voor. Verder komen we hem tegen in Frankrijk in de Elzas, in Italië, Zwitserland, Australië en Zuid-Afrika.

Tempranillo
De belangrijkste inheemse blauwe druif van Spanje, mogelijk verwant aan de pinot noir. Als hij op zichzelf wordt gevinifieerd geeft hij schitterende jovenes, met aardbei-framboos in de neus en heerlijk zomerfruit op het gehemelte. Het mooist echter in de grote rioja’s, meestal 70%, samen met garnacha, graciano en mazuelo. Deze wijn zal in de beste jaren op dronk komen tot een rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Toch geeft tempranillo mooie, kruidige crianza’s, en in Ribera del Duero ook in een goed jaar een enkele reserva. In Navarra, Toro en Catalunya zijn nieuwe aanplanten die spectaculaire blends van tempranillo en cabernet sauvignon opleveren. Komt praktisch overal voor in Spanje, ook in de Douro en Alentejo-streek van Portugal. Bij ons te bestellen diverse alcoholvrije rode wijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen