Zegt het alcoholgehalte iets over de wijn?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wijn. Natuurlijk is er rood, wit en rosé, maar er zijn ook verschillende druivensoorten, diverse wijnstreken en verschillende alcoholpercentages, waar je uit kunt kiezen. Al deze factoren hebben hun invloed op de smaak van de wijn. Het alcoholgehalte zegt niets over de kwaliteit van de wijn, maar kan in het algemeen wel iets zeggen over de smaak. Bovendien is het handig om te weten, hoe veel alcohol er in de wijn zit, omdat je dan ook weet hoe veel je er van kunt drinken en hoeveel je van elke wijn in een glas hoort te schenken. Het alcoholpercentage in wijn varieert ergens tussen 10 en 15 procent, maar er is ook alcoholvrije wijn en wijn met een hoger alcoholpercentage.

Wijnen met een laag alcoholpercentage

Vaak zijn wijnen met een laag alcoholpercentage, dat wil zeggen, een alcoholgehalte onder de tien procent, zoeter en lichter. Dat komt, omdat bij de gisting de suikers in de wijn worden omgezet naar alcohol. Als het gistingsproces eerder wordt stopgezet, dan zit er minder alcohol in de wijn en blijven er restsuikers achter, waardoor de wijn zoeter zal zijn. Denk bij een zoete wijn bijvoorbeeld aan een Muscat wijn of Lambrusco.

Wijnen met een medium tot laag alcoholpercentage

Wijn met slechts 10 tot 11,5 procent alcohol vallen onder de wijnen met een medium tot laag alcoholpercentage. Vaak zijn dit wijnen, die in koudere gebieden worden gemaakt, zoals Duitsland. De gebruikte druiven bevatten over het algemeen minder suiker, waardoor het gistingsproces korter duurt. Sommige mousserende wijnen hebben ook een laag alcoholpercentage. Van deze wijnen worden de druiven namelijk al geplukt, als ze net niet rijp zijn om ervoor te zorgen, dat er genoeg bubbels in de wijn zullen zitten. De druiven bevatten dan nog minder suiker, dus de uiteindelijk wijn ook.

Wijnen met een medium alcoholpercentage

Als wijnen tussen de 11,5 en 13,5 procent alcohol bevatten, vallen ze onder de medium wijnen. De meeste wijnen vallen binnen deze categorie.

wijnen met een hoger alcoholpercentage

Als wijnen tussen de 13,5 en 15 procent vallen onder een medium tot hoog alcoholpercentage. Deze wijnen komen vaak uit een warmer land, bijvoorbeeld Spanje of Zuid-Amerika. De druiven, die in een warmer gebied groeien, bevatten namelijk meer suiker. Hierdoor duurt het gistingsproces langer, waardoor er meer alcohol ontstaat.

Wijnen met een hoog alcoholpercentage

Als wijnen meer dan 15 procent alcohol bevatten, dan zeggen we, dat ze een hoog alcoholpercentage hebben. Er zijn wijnen, die van nature een dergelijk percentage bevatten, maar dat zijn er niet veel. De meeste wijnen met deze hoeveelheid alcohol zijn versterkt met bijvoorbeeld Brandy. Dessertwijnen behoren vaak tot deze categorie en natuurlijk valt ook port hierbinnen.

Alcoholvrije wijn

Bij alcoholvrije wijn zegt het alcoholpercentage niets over de smaak. Deze wijnen worden namelijk op dezelfde manier gemaakt als alcoholhoudende wijn, echter wordt er een laatste stap toegevoegd, waarbij de alcohol wordt verwijderd. Bij het verwijderen van de alcohol wordt de smaak zo goed mogelijk behouden, zodat de alcoholvrije wijn vrijwel hetzelfde smaakt als de variant met alcohol. Je hebt dus zoete alcoholvrije witte wijnen, droge alcoholvrije rode wijnen en alles wat daar tussenin zit. Een alcoholvrije rosé is net als haar alcoholhoudende zusje heerlijk om koud te drinken tijdens een zwoele zomeravond. Ook bij alcoholvrije champagne hoef je niet bang te zijn, dat je er in smaak op achteruit zal gaan. Een alcoholvrije mousserende wijn is trouwens ook een goede basis voor een virgin cocktail.

2 gedachten over “Zegt het alcoholgehalte iets over de wijn?”

 1. Anna Bella

  Hi, ik wil mijn alcohol verbruik minderen maar gezien mijn liefde voor wijn is dat een hele klus. Ik ben op zoek naar een lekkere droge witte wijn. Ik houd van veltliner en pinot Grigio. Af en toe pouilly fume op speciale gelegenheden.

  1. Hallo Anna, Wat goed dat je wil minderen met alcohol, een goede balans is altijd een goede keuze.
   In alcoholvrij is een droge wijn haast onmogelijk. Door de technieken die gebruikt worden blijft het zoetje van de druiven duidelijk achter in de wijn,zeker als ook de wijnen biologisch en vegan zijn dus er geen toegevoegde smaakmakers ed worden toegevoegd, lukt het niet een droge wijn te maken. De best benaderbare alcoholvrije droge witte wijn is de Blanc de Blanc van Leitz, eins zwei zero. Heb je al eens een alcoholvrije gin geprobeerd?
   Met vriendelijke groet,
   Denise

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen