Rode wijn vlekken verwijderen met deze handleiding zo gepiept

Hoe krijg je rode wijn vlekken uit je kleding of tapijt?

Een glas rode wijn is heerlijk. Bij het diner of lekker op de bank met een kaasje erbij. Maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. De kleur van de wijn ziet er schitterend uit in het glas, maar is een stuk minder mooi op je kleding of in je tapijt. Dan kan je beter witte wijn drinken. Vaak blijft er ook na het wassen nog een paarse of bruine vlek over en kan je je kleding weggooien. Maar dat is niet nodig. Want als je meteen na het knoeien met rode wijn de volgende tips volgt, kan ook jij die vervelend wijnvlek wegkrijgen.

Tip 1: wees snel

Bij een rode wijnvlek is het belangrijk om meteen de handelen. Hoe eerder je ingrijpt hoe grote de kans is dat je de vlek er goed uit krijgt. De wijn kan namelijk nog in de stof trekken. Als de wijnvlek al in opgedroogd is het veel lastiger om de vlek te verwijderen en blijft er vaak nog kleurstof achter.

Tip 2: Deppen

Als je rode wijn hebt gemorst, dan begin je met deppen. Gebruik hiervoor keukenpapier. Door te deppen voorkom je dat de wijn verder in de stof trekt. Wrijf absoluut niet over de vlek, dan duw je de vlek alleen maar dieper in de stof.

Tip 3: Waterstofperoxide

Na het deppen maakt je een mengsel met waterstofperoxide en water. Je gebruikt een deel waterstofperoxide op drie delen water. Met een spons dep je dit voorzichtig op de vlek. Daarna kan je het met water afspoelen. De methode werkt alleen, als de vlek nog niet is ingetrokken. Als de vlek al is ingedroogd gebruikt je een mengsel met de helft water en de helft waterstofperoxide. Dat wrijf je goed over de vlek en laat je een half uur intrekken. Dan spoel je de stof af met kokendheet water. Dit kan natuurlijk alleen bij stoffen die tegen het kokend hete water kunnen.

Tip 4: Wasmachine

Gooi je kleding met een wijnvlek nooit zomaar in de wasmachine. Zonder de vlek voor de behandelen en deels op te deppen, is de kans groot dat er een vlek achterblijft. De wasmachine is dus de laatste stap in het verwijderen van de wijnvlek. Je weekt dus eerst de vlek met het waterstofperoxide mengsel en stopt de kleding dan pas in de wasmachine. Gebruik alleen een wasmiddel met bleek als je over witte kleding hebt gemorst.

Tip 5: Witte wijn

Als je rode wijn over witte kleding hebt geknoeid, dan kan je er ook alcoholvrije witte wijn over gieten. In de witte wijn zitten namelijk ontkleurende stoffen, die de vlek kunnen verwijderen. Hiervoor hoef je uiteraard geen dure wijn te gebruiken, goedkope wijn is prima. Vervolgens dep je het kledingstuk voorzichtig droog. Daarna voer je de bovenstaande tips uit.

Tip 5: Kijk goed naar de stof

Bovenstaande methodes zijn niet geschikt voor delicate stoffen, zoals zijde, satijn en wol. Zijde en satijn kan je proberen te redden door direct zout op de stof te strooien en vervolgens een professionele stomerij om hulp te vragen. Bij wol giet je azijn op de vlek en laat je deze een nacht intrekken. Daarna was je de stof met de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen