Alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn van Alcoholfreedrinks.nl

Wijn drinken is volgens traditie een typisch sociaal ritueel. Zo geniet je van een heerlijke wijn bij de avondmaaltijd. Ook bij een kaasplankje of borrel is een lekker wijntje een must. Maar wat als je geen alcohol mag of wilt drinken? De alcoholvrije wijnen van Alcoholfreedrinks.nl zijn een aanrader. Met een grote collectie aan onder andere rode, witte en rosé wijnen geniet je van de lekkerste wijn zonder alcohol. Onderzoek het zelf en bekijk onze webshop om de meest smaakvolle alcoholvrije vegan wijn te bestellen. Santé!

 

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Alcoholvrije wijn creëert men door eerst wijn met alcohol te produceren. De alcohol ontstaat tijdens het vergistingsproces, zodra de most van druiven in een kuip of vat zijn geplaatst en de suikers veranderen in alcohol. Vervolgens zijn er een aantal methodes om de wijn weer alcoholvrij te maken. In het verleden liet men de alcohol verdampen door te hoge verhitting. Dit zorgde er echter voor dat de wijn gekookt of gebakken ging ruiken. Daarbij raakten belangrijke aroma´s uit de wijn verloren. Gelukkig zijn er tegenwoordig moderne technieken om de alcohol uit te wijn te destilleren, zodat de aroma´s (wel op zijn plek) beter behouden blijven.

Alcoholvrije wijn door vacuümdestillatie

De eerste techniek om de beste alcoholvrije wijn te creëren, is door middel van vacuümdestillatie. De wijn wordt hierbij op kamertemperatuur vacuüm gezogen. De lage druk zorgt ervoor dat de alcohol uit de wijn op lagere temperatuur kan verdampen. Hoe lager, des te beter. Op deze manier blijven essentiële, niet vluchtige onderdelen zoals vitaminen, mineralen, suikers en zuren beter behouden. Ook ontstaan er geen gekookte geuren zoals bij verhitting het geval is. Moderne vacuümdistillatie systemen maken gebruik van aromarecovery. Hierbij worden vluchtige aroma’s opgevangen en later aan de gedealcoholiseerde wijn toegevoegd. Hierdoor blijven de aroma’s van de oorspronkelijke wijn zo veel mogelijk behouden.

Alcoholvrije wijn door membraan filtering of Spinning cone column

De tweede techniek die populair is om goede alcoholvrije wijn te produceren, is de membraan filtertechniek. Met een zeer dun filter, oftewel het membraan, haalt men de alcohol uit de wijn. Aangezien dit bij een lage temperatuur plaatsvindt, blijven de meeste aroma´s in de wijn behouden.

De spinning cone bestaat uit een verticale roestvrijstalen kolom en een centrale roterende as. Roterende kegelvormige schalen die bevestigd zijn op de centrale as worden afgewisseld door gefixeerde schalen die aan de binnenzijde van de buitenwand van de kolom zijn bevestigd. Deze schalen helpen om vluchtige aroma’s uit wijn te verwijderen door gebruik te maken van vacuümtechnologie.

Tijdens de eerste passage door de kolom worden de aroma’s verwijderd en apart opgeslagen om later weer bij de geheel of gedeeltelijke gedealcoholiseerde wijn te worden gevoegd. Alcohol wordt tijdens de tweede passage verwijderd. Elke passage duurt ongeveer 20 seconden. De wijn vloeit van boven in de kolom over het oppervlak van de eerste vaste schaal en eruit via de onderzijde van die schaal om op de eerste draaiende schaal te belanden. De centrifugerende kracht van deze draaiende schaal creëert een dun laagje wijn dat rustig omhoog wordt gestuwd over de rand waarna het op de volgende vaste schaal belandt. Deze cyclus wordt herhaald totdat de wijn de bodem van de kolom bereikt.

Tijdens de eerste neerwaartse passage van de wijn stijgt damp met een lage temperatuur op vanaf de bodem van de kolom. Deze damp, gecreëerd door het vacuüm, kruist het oppervlak van de wijn en vangt alle vluchtige aroma’s op. Deze damp wordt bovenin de kolom afgevangen en in een aparte tank opgeslagen. Via de bodem verlaat de gedearomatiseerde wijn de kolom.

De alcohol wordt tijdens de tweede passage verwijderd uit de gedearomatiseerde wijn en de resterende (gedeeltelijke of) volledig gedealcoholiseerde wijn wordt uit de onderzijde van de kolom gepompt en opgeslagen. De apart opgeslagen vloeistof met de vluchtige aroma’s wordt daarna aan de (gedeeltelijk of) volledige gedealcoholiseerde wijn toegevoegd.

Omgekeerde osmose


Omgekeerde osmose wordt ook wel beschreven als een techniek die kan worden gebruikt voor het reduceren van alcohol in wijn. Deze techniek maakt gebruik van een heel fijn filter. Water- en alcoholmoleculen zijn de kleinste moleculen in wijn, waardoor ze gemakkelijk door een fijn filter stromen. Dit geldt ook voor sommige zuren, maar de meeste componenten zoals kleur, tannines en aroma’s passeren het filter niet. Het kleur- en smaakloze mengsel van water en alcohol wordt gedistilleerd om de alcohol van het water te scheiden. Het water wordt vervolgens weer gecombineerd met de kleur, tannines en aroma’s. Vaak ondergaat alleen een deel van de oorspronkelijke wijn de omgekeerde osmose. Dit gedealcoholiseerde deel wordt daarna met de rest van de oorspronkelijke wijn gemengd. Het resultaat is een wijn met minder alcohol.

De meeste alcoholvrije en lage alcohol wijnen worden gemaakt met de vacuümmethode en met de membraan filtering / spinning cone methode.

Alcoholvrije wijn is goed voor de gezondheid

Te veel alcohol drinken is slecht voor je gezondheid. Daarom is een alcoholvrije wijn een uitstekend alternatief. Alhoewel de smaak van wijn zonder alcohol vaak veel zoeter is, is deze wijn veel gezonder dan een glas rode of witte wijn met alcohol. Allereerst ervaar je niet de nadelige gezondheidseffecten van alcohol, maar ook bevat een glas alcoholvrije wijn veel minder calorieën. Zo beschikt een glas alcoholvrije wijn over circa 20 kcal per 100 milliliter, terwijl je bij een glas wijn met alcohol zo´n 83 kcal per 100 milliliter moet rekenen.

Alcoholvrije wijn tijdens de zwangerschap

Als je alcohol drinkt, drinkt je kind mee. Het alcohol verspreid zich immers over al het lichaamsvocht. Het alcoholpercentage in het bloed van het ongeboren kind is daarbij dan even hoog als bij jou. Alcohol heeft een negatief effect op het ongeboren kind, aangezien het de ontwikkeling van cellen beïnvloed. Zo kunnen de hersenen van het kind beschadigd raken. Daarom is het prettig om met een gerust hart een glas alcoholvrije wijn te drinken. Je geniet van een smakelijk glas wijn, terwijl de baby ongestoord zich verder kan ontwikkelen. Een alcoholvrije wijn is ook een uitstekend cadeau voor een zwangere vriendin of familielid.

Alcoholvrije wijn kopen bij Alcoholfreedrinks.nl

Alcoholfreedrinks biedt een indrukwekkend aanbod aan alcoholvrije wijnen. Je hebt daarbij de keuze uit alcoholvrije rode wijn, alcoholvrije witte wijn of alcoholvrije rose. Ook beschikken we over verrassende alcoholvrije gins en cocktails. Je kunt hierbij filteren op onder andere vegan, biologisch of het land van herkomst. Zo bestel je snel de wijn die aan jouw persoonlijke smaak voldoet. Bekijk direct het aanbod in de webshop en geniet van een snelle levering. Gratis verzending boven de € 59,-.

Winkelwagen