Aperol Spritz, waar komt deze cocktail vandaan?

Spritz: de aperitivo van de Veneto

Italië heeft veel heerlijke drankjes ingevoerd zoals de Treviso prosecco wijn en de Giuseppe Cipriani’s Bellini, maar geen een daarvan is zo beroemd als de Venetiaanse spritz. Het drankje wordt vaak, maar dan ook vaak geserveerd als aperitief, of aperitivo in het Italiaans.

Het drankje van prosecco, water en een scheutje Aperol of Campari likeur is ooit een verzinsel geweest. Rond 1800, toen de Habsburgse Oostenrijkers Venetië hadden bezet vroegen de soldaten vaak in de bars of de wijn verdunt kon worden met water, omdat men de wijn van Veneto vaak te sterk vond. Dit verzoek gaf aanleiding tot de allereerste spritz.

Het drankje kan van oorsprong Oostenrijks-Duits geweest zijn, de spritz zoals wij het nu drinken is duidelijk Venetiaans.

De spritz zoals wij die tegenwoordig kennen met zijn fluorescerende oranje tint en pittige smaak is ontwikkeld door de Venetianen, nadat ze besloten om hun eigen draai eraan te geven na de Habsburgse Oostenrijkse bezetting. Men ging er een kleurrijke likeur aan toevoegen om het drankje chiquer te maken. De inwoners van Venetië met hun dialect en unieke kijk op de gotische architectuur hebben altijd hun eigen stempel op dingen gezet. Het drankje kan van oorsprong Oostenrijks-Duits geweest zijn, de spritz zoals wij het nu drinken is duidelijk Venetiaans.

Vroeger werd het drankje vooral gedronken door militairen en de hogere klasse van de samenleving, tegenwoordig is de spritz een belangrijk onderdeel van de Venetiaanse aperitivo. Het drankje is favoriet bij de lokale bevolking, studenten en toeristen. Sterker nog, het drankje kom je tegen door heel Italië en ver daarbuiten.

De spritz is altijd een verrassing, net als zijn geboorteplaats.

De spritz kent veel namen zoals Spriz Aperol, Spritz Veneziano, Aperol Spritzer, Spritz Campari, enz en geen enkele spritz smaakt altijd hetzelfde. Elk drankje is altijd een beetje anders, als gevolg van de type wijn of prosecco die gebruikt wordt, de hoeveelheid water dat toegevoegd wordt of door de ervaring van de barman die het drankje maakt. De spritz is altijd een verrassing, net als zijn geboorteplaats.

Net als veel andere Italiaanse dranken, wordt de spritz op een bepaald moment van de dag gedronken. De cappuccino bij het ontbijt, een glas wijn laat op de ochtend of tijdens een lunch en de spritz in de avond. Het drinken van een aperitivo in de vroege uurtjes van de avond is niet alleen om te genieten van een hapje en drankje met vrienden na een dag hard werken, maar juist ook om de eetlust op te wekken voor het diner. Meestal wordt erbij het drankje ook wat chips, noten of een portie olijven geserveerd. Tijdens het diner wordt in Italië traditioneel water of wijn gedronken en niet een spritz. Soms wordt in de ochtend, na het boodschappen doen, ook een glaasje wijn of een spirtz gedronken.

Allora, wij drinken in ieder geval vaak een glas Spritz Aperol tijdens een aperitivo en laten het daarbij, om bij het diner een glas wijn en water te drinken. Hoe en wanneer jij je spritz drinkt is natuurlijk geheel aan jezelf, want volgens mij is er nooit een verkeerde tijd voor een spritz!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen