Hoe herken je kurk in wijn

Ik proef kurk! Wat betekent dat?


Veel wijnflessen worden gebotteld met een kurk, waardoor de wijn zich optimaal kan ontwikkelen en een lekkere smaak krijgt. Hierbij is het niet de bedoeling dat de wijn zelf ook naar kurk smaakt of ruikt. Toch gebeurt dit weleens, waardoor de aroma’s van een wijn naar de achtergrond verdwijnen en een onaangenaam bittere smaak ontstaat. Wat betekent het als een wijn een kurksmaak heeft en waar wordt dit door veroorzaakt?

Wat is een kurksmaak?


Het kan zijn dat wijn ruikt of proeft naar kurk, wat soms heel overduidelijk is, maar andere keren juist slechts heel licht doorschemert in de wijn. Het beïnvloedt de smaak van wijn en kan zowel in een goedkope als dure wijnfles voorkomen. Wijn is immers een levend product en daarom kunnen er problemen ontstaan in de smaak. Een kurksmaak hoeft overigens niet altijd aan de kurk zelf te liggen, de manier waarop een wijn is geproduceerd kan hier ook aan bijdragen. Een kurksmaak in wijn herken je aan een muffe geur en de smaak van nat karton. Daarnaast laat het een onaangenaam bittere smaak achter in de mond.

Hoe ontstaat een kurksmaak in wijn?


Kurksmaak in wijn wordt ook wel trichlooranisol (TCA) genoemd in wetenschappelijk jargon. Het is het gevolg van een chemische verbinding tussen de wijn in een fles en een schimmel in kurkbast of op de plaats van productie, de kurkschimmel. Hierdoor kan een wijn in een vroeg stadium al TCA oplopen, zelfs voor deze gebotteld is. Het heeft overigens niets te maken met de leeftijd van de wijn.

Om schimmels in kurken te voorkomen, moeten kurken goed gereinigd worden voor ze gebruikt worden. Dit moet eerst direct na het oogsten gebeuren, vervolgens na het drogen en als laatste nog een keer voor ze voor wijnflessen gebruikt worden. De kurkschimmel komt ook in vormen van hout voor, vooral in geïmpregneerd hout of oude, niet goed schoon gehouden vaten. Dit heeft geleid tot een verscherping van de eisen voor hygiëne bij veel kurk producerende bedrijven en wijnproducenten. Tevens zijn er alternatieve afsluitingen ontworpen voor wijnflessen om een kurksmaak te voorkomen, zoals een glazen stop en schroefdop.

Het kan ook gebeuren dat je zelf een kurksmaak veroorzaakt in wijn. Als je bijvoorbeeld een aangebroken wijnfles afsluit met de kurk die hier origineel op zat en de kurk verkeerd om in de hals stopt, vergroot je het risico op TCA. Op de bovenkant van een kurk zitten namelijk sneller schimmels. Vermijd daarom dat deze kant in contact komt met de wijn.

Wat moet je doen met een wijn die naar kurk smaakt?


Als je een fles wijn met kurksmaak aantreft, kun je deze het beste wegdoen en een nieuwe pakken. In een restaurant kun je de fles gewoon terugsturen, waar de meeste restaurants niet moeilijk over zullen doen. Wees wel voorzichtig met verdenkingen van kurk bij wijn. Sommige wijnen met veel tannines, een gebrek aan zuurstof of een erg uitgesproken mineraal karakter kunnen een vergelijkbare smaak hebben als kurk. Door een wijn goed te laten beluchten in een glas of karaf verdwijnen bepaalde storende geurtjes. Zo kom je erachter of de wijn echt naar kurk smaakt of niet.

Zoek je naar een alternatief voor alcoholische wijn, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent? Probeer dan ons assortiment aan alcoholvrije wijn of alcoholvrije champagne. Wij hebben bij alcoholfreedrinks.nl namelijk verschillende soorten drankjes zonder alcohol, zoals alcoholvrije prosecco. Hierbij kun je ook onze handige champagnedoppen aanschaffen, waardoor je nooit kurk in je wijn zult proeven, maar het product wel optimaal kunt bewaren.

Winkelwagen