Wat moet je weten over tannine?

De term “tannine” komt veel voor in de wijnwereld en heeft te maken met de smaak van wijn. Het zit zowel in witte als rode wijn en komt voort uit bepaalde delen van druiven waarmee wijn wordt gemaakt. Echter, wat houdt dit concept precies in en hoe proef je tannine in wijn? En in welke wijnsoorten komt tannine heel sterk of juist heel weinig terug?

De smaak van tannine in wijn

Tannine zit voor een groot deel in de pitten, schillen en steeltjes van druiven en komt via het productieproces in wijn terecht. Het geeft aan jonge wijnen een enigszins wrange smaak en maakt de mond droog. Het is een zeer herkenbare smaak die je ook proeft als je een druivenpit kapotbijt bijvoorbeeld. Doordat tannine bij het maken van rode wijn meegist, komt het hierin aanzienlijk meer voor dan in witte wijn. Toch zit er ook in witte wijn tannine. Over het algemeen wordt aangehouden dat een jongere wijn meer tannine bevat.

Voor de houdbaarheid van een wijn is de aanwezigheid van tannine erg belangrijk. Het heeft namelijk conserverende eigenschappen. Overigens wordt de smaak van tannine zachter naarmate een wijn langer rijpt. Hierbij speelt houtlagering een rol, aangezien eikenhout ook tannine aan wijn afgeeft. Een wijn die bijvoorbeeld minimaal vijf jaar rijpt in een eikenhouten vat bevat meer tannine dan een wijn die slechts zes maanden heeft gerijpt.

De rol van tannine bij wijnrijping

Niet alleen draagt het bij aan de houdbaarheid van wijn, maar tannine zorgt tevens voor een geleidelijke rijping, waardoor de smaak en geur van wijn zich niet te snel ontwikkelt. In plaats daarvan verloopt dit proces subtiel. Hoe langer wijnschillen meegisten, hoe meer een wijn rijk zal zijn aan tannine en hoe donkerder de kleur van de wijn zal zijn. Tevens zal door de aanwezigheid van tannine de afdronk langer zijn.

Gerechten die goed samengaan met tannine

Je vraagt je misschien af wat voor gerechten er goed passen bij wijnen met veel tannine? Je kunt het goed combineren met een zoete smaak en gerechten met veel diepgang, waarbij de speekselaanmaak wordt versterkt. Hierdoor wordt de smaak van tannine en zuren in wijn naar de voorgrond gebracht. Aan de andere kant maskeert een bitter of zout gerecht juist de tannine in wijn.

De ideale wijn met tannine

Of je van tannine houdt of niet ligt aan je persoonlijke smaak. Op dit gebied wordt er een onderscheid gemaakt tussen de volgende drie soorten tanninewijnen:

  • Zachte tanninewijnsoorten: Hieronder vallen de Casa Silva Reserva Carmenere, Oxford Landing Estates Merlot en Portillo Pinot Noir by Bodegas Salentein.
  • Rijpe tanninewijnensoorten: Dit zijn wijnen met een aangename, stroeve smaak, waaronder de Bellingham Homestead Pinotage, Chateau Etang Des Colombes Vieilles Vignes en Ramon Bilbao Crianza.
  • Sterke tanninewijnsoorten: Een stevige, ontwikkelde wijn met veel tannine ligt ten minste drie jaar op fles. Voorbeelden hiervan zijn de Brutalis 2009, Marques de Caceres Gran Reserva en Montes Purple Angel

Ga jij liever voor wijn zonder alcohol? Proef dan sterke en zachte smaken terug in onze alcoholvrije wijn. Op alcoholfreedrinks.nl hebben wij een rijk aanbod aan alcoholvrije witte wijn en alcoholvrije rode wijn. Ben je niet zo van de wijn? Ook dan kun je bij ons terecht, bijvoorbeeld voor alcoholvrije cocktails.

Winkelwagen