Wat is de juiste inhoud van een wijnglas?

Wijnglazen zijn er in alle soorten en maten. Maar hoeveel wijn in een glas is nu de juiste inhoud van een glas wijn? In de horeca wordt meestal een wijnmaat van 100 ml voor een glas wijn gebruikt. Dit betekent, dat je uit een fles wijn zeven glazen wijn zou moeten schenken. De grootte van het glas zou hier dus niet uit moeten maken. Maar als je zelf thuis regelmatig een glas wijn inschenkt, dan zul je gemerkt hebben, dat dat vrijwel nooit lukt. Niet getreurd, je bent niet de enige.

Hoeveel wijn in een glas

Uit verschillende onderzoeken blijkt, dat als mensen een glas wijn inschenken, ze geen idee hebben hoeveel ze eigenlijk hebben ingeschonken. Vaak schenken ze de inhoud van twee of drie glazen in een wijnglas. Dat maakt het natuurlijk lastig om exact bij de houden hoeveel wijn je drinkt. En dat is lastig als je bijvoorbeeld nog naar huis moet rijden en het bij twee glazen wijn wilt houden. In werkelijkheid heb je dan, zonder het te weten, al 4 glazen wijn gedronken. Gelukkig kun je dat eenvoudig oplossen door te kiezen voor alcoholvrije wijn.

Inhoud wijnglas

De belangrijkste reden voor de onduidelijkheid over de inhoud van een glas wijn is vooral grote verschillen in wijnglazen. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor het glas, waar ze het liefste hun wijn indrinken. Bij bier heb je ook wel verschillende vormen en maten glazen, maar op deze glazen wordt de inhoud aangegeven. Bij wijnglazen is dat niet zo. Als je een groot wijnglas gebruikt, ben je eerder geneigd om hier te veel wijn in te schenken. Dat is logisch. In zo’n grote bel ziet 100 ml wijn eruit als een paar druppels. Daarnaast is uit het onderzoek gebleken, dat als je je wijnglas in de hand houdt, dat je eerder te veel wijn inschenkt, dan wanneer je het wijnglas op tafel laat staan. Bovendien schenk je van witte wijn eerder te veel in dan van rode wijn. Dat komt, omdat rode wijn beter zichtbaar in het glas.

1 glas wijn hoeveel ml?

Maar hoeveel ml is een glas wijn? Je hoort altijd, dat je niet meer mag rijden, als je meer dan twee glazen alcohol hebt gedronken. Dan wordt er dus uitgegaan van de hoeveelheid alcohol in de drank. Voor wijn kun je dan het beste uitgaan van een glas wijn met 100 ml. Om te voorkomen dat je per ongeluk toch te veel drinkt, kun je het beste voor een klein wijnglas kiezen. Dan schenk je niet snel te veel in. Zet je glas op tafel en schenk dan pas in. Om zeker te weten, dat je nog mag rijden na het drinken van wijn, kun je natuurlijk nog beter kiezen voor alcoholvrije wijn. Want dan kun je zoveel wijn drinken, als je zelf wil, zonder je druk te maken over de invloed van de alcohol op jouw rijvaardigheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen