Wijnstreken in Frankrijk

Elzas

Dit is een gebied in het oosten van Frankrijk. Hier komen vooral witte wijnen vandaan. De meeste wijnen uit de Elzas worden niet gemaakt van een mix van druiven, maar slechts van één druivensoort. Hierdoor wordt de wijn meestal genoemd naar de gebruikte druif en niet naar de streek, waar de wijn vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan de Riesling, Muscat of Pinot Blanc.

Champagne

De wijnstreek Champagne staat natuurlijk bekend om zijn mousserende wijnen, maar er worden ook andere wijnsoorten geproduceerd. Champagne mag alleen zo genoemd worden, als het uit deze streek afkomstig is. Mousserende wijnen uit andere gebieden krijgen een andere naam, bijvoorbeeld alcoholvrije prosecco uit Italië. Een alcoholvrije champagne wordt meestal gemaakt van een melange van druiven, maar niet alle druiven zijn toegestaan. De Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay zijn de meest gebruikte druiven.

Bourgogne

De Bourgogne is een gebied, waar al honderden jaren machtige heersers wijnen lieten produceren. Het staat bekend om wijnen van goede kwaliteit met een stevige smaak zoals Pinot Noir en Chadonnay. In het Chablis-district worden vooral frisse wijnen geproduceerd, omdat het klimaat hier wat koeler is. Door het wisselende klimaat met koude winters en hete zomers en het onvoorspelbare klimaat kan de kwaliteit van de alcoholvrije wijn uit de Bourgogne sterk verschillen.

Loire

Deze wijnstreek is vernoemd naar de rivier de Loire, die midden door deze streek heen loopt. Hoewel in deze streek zowel witte als rode wijnen worden gemaakt, zijn de witte wijnen het bekendst. Door de verschillende bodemsoorten is het gebied, vind je hier ook veel verschillende soorten wijnen. De kalkhoudende grond van Sancerre zorgt bijvoorbeeld voor een andere smaak dan de aromatische wijnen van Touraine. Het district Anjou-Samur staat vooral bekend om zijn goede alcoholvrije rosé en zoete dessertwijnen. Samur levert dan weer vooral alcoholvrije mousserende wijn.

Bordeaux

Bordeaux is een prestigieus wijngebied, waar de meeste kwaliteitswijnen vandaan komen. Door het gematigde zeeklimaat zijn er geen grote schommelingen in de temperatuur en is er voldoende vocht om druiven goed te laten vormen. De meeste wijnen in Bordeaux worden gemaakt van een blend van twee of meer druivensoorten, zodat de kwaliteit elk jaar gegarandeerd kan worden. In Bordeaux worden voor de Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot druiven gebruikt voor de rode wijnen. De meeste wijnen uit Bordeaux hebben een langere rijpingsperiode nodig dan gemiddeld.

Spaanse wijnstreken

Rioja

Rioja is de grootste en belangrijkste wijnstreek van Spanje. Hier werden al door de Romeinen druiven verbouwd om wijn van te maken. Een rijke geschiedenis dus. De wijngaarden bevinden zich langs de oevers van de Ebro-rivier. Vooral de rode wijnen uit Rioja zijn beroemd om hun kwaliteit en smaak.

Rueda

In Rueda werden vroeger vooral sherry-achtige wijnen geproduceerd, die waren versterkt. Tegenwoordig staat dit gebied bekend om zijn witte wijnen, zoals de Verdejo. Deze naam komt van het Spaanse woord verde, wat groen betekent. De gebruikte druif is namelijk groen. De alcoholvrije witte wijn is zacht en fris met tonen van citrus en perzik.

Ribera del Duero

Ribera del Duero ligt 120 kilometer ten noorden van Madrid en levert vooral exclusieve rode wijnen. De wijnen worden vooral gemaakt van de tempranillodruif en staan bekend om hun hoge tannine gehalte. Hierdoor hebben ze een krachtige smaak, die goed past bij rood vlees en wild.

Penedès

Penedès ligt ten zuiden van Barcelona en staat vooral bekend om de Cava’s, die hier vandaan komen. Er worden echter ook verschillende rode, witte en rosé wijnen geproduceerd. De kwaliteit van de wijnen wordt bewaakt door verschillende druivensoorten, zowel inheems als uitheems, met elkaar te combineren. Voor goede alcoholvrije bubbels neem je dus een cava uit deze streek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen