De 5 wijnspijs regels

Vijf gouden regels om wijn en eten te combineren

Wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is ook heerlijk om bij een goede maaltijd een even goede wijn te drinken. Maar hoe kies je nu de juiste wijn bij een maaltijd of de juiste maaltijd bij een alcoholvrije wijn? Je wil tenslotte niet dat het gerecht de smaak van de wijn overheerst of dat de alcoholvrije rosé de smaak van jouw zorgvuldig gekookte gerecht verkeerd beïnvloed. Gelukkig zijn er vijf gouden regels om je te helpen wijn en eten perfect met elkaar te combineren.

Regel 1: groot hoort bij groot

Bij een groot, uitgebreid diner kan je het beste ook een grootse wijn serveren. Bij een uitgebreid diner wil je namelijk uitgebreid genieten en kan je de tijd nemen om van een complexere wijn of een wijn met een krachtige smaak te genieten. Bij een snel diner is zo’n complexe wijn zonde. Je neemt dan niet de tijd om alle smaken in je op te nemen. Dan kan je beter kiezen voor een simpelere tafelwijn. Overigens hoeft de maaltijd voor een grootste wijn zelf niet complex te zijn. Juist als de maaltijd eenvoudig is, komt de smaak van de wijn beter tot zijn recht. Het gaat meer om de tijd die je jezelf en je tafelgenoten gunt om van de smaken te genieten.

Regel 2: licht gaat voor zwaar

Als je meerdere wijnen wil combineren tijdens een diner met meerdere gangen, dan doe je er goed aan om met de lichtste wijn te beginnen. Als je namelijk eerst een zware wijn drinkt, dan verdwijnt de smaak van de lichte wijn die erop volgt. Hetzelfde geldt overigens voor de smaak van de gerechten die je serveert. Je begint altijd met de lichtste smaken en laat de gerechten dan geleidelijk zwaarder worden. Terug naar licht kan wel, maar dan moet je tussendoor een zogenaamde ‘pallate cleanser” serveren, die je smaakpapillen weer tot rust brengt. Vaak wordt hier brood voor gebruikt. Da komt de vegan wijn bij het dessert beter tot zijn recht.

Regel 3: zorg voor contrast

Contrast in smaken maakt een maaltijd spannend. Het kan eng zijn om de smaken van de wijn en het gerecht met elkaar te laten contrasteren en het is niet altijd makkelijk. Maar de juiste contrasterende smaken zorgen dat het geheel in evenwicht is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zwaar vleesgerecht met een vettige saus. Als je hier een ronde alcoholvrije rode wijn bij serveert, wordt het bij elkaar te zwaar. Beter past een wijn met zuren om de vette smaak te egaliseren. Vette vis smaakt uitstekend met een frisse alcoholvrije witte wijn. Gerecht met veel zout, zoals Aziatische gerechten met sojasaus, combineren dan weer uitstekend met een droge witte wijn. Een fris, fruitige gerecht past uitstekend bij een zoete witte wijn. Je krijg het beste resultaat als je combinaties zelf uitprobeert en bepaalt wat je lekker vindt smaken.

Regel 4: zorg voor harmonie

Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van contrast, maar ook hier zit een logica achter. Bij een zwaar gerecht met stevige smaken moet je geen lichte wijn serveren. De smaken van de wijn zouden dan verloren gaan. Andersom serveer je bij een licht visgerecht geen stevige rode wijn, want dan proef je de vis niet meer. Daarom zorg je voor harmonie. Hiervoor bepaal je eerst wat de dominante smaak in je gerecht is. Is het gerecht kruidig, zoet of fris? Bij die smaak combineer je vervolgens een wijn. Een zoet gerecht wordt dus gecombineerd met een zoete witte wijn. Dit hoeft niet meteen een mierzoete dessertwijn te zijn, er zijn genoeg andere lekkere zoete wijnen. Een salade smaakt fris en combineert daarom uitstekend met een frisse, droge witte wijn. Een vleesgerecht met een kruidige saus gaat goed samen met een kruidige rode wijn.

Regel 5: sommige wijnen kunnen altijd

Zit je met je handen in het haar omdat je echt niet weet welke wijn je bij je gerecht moet serveren? Geen nood, want wij hebben de oplossing. Sommige wijnen passen namelijk overal bij. Een alcoholvrije champagne bijvoorbeeld. Door de bubbels en de gemiddelde zuurgraad egaliseert champagne stevige smaken, maar overheerst het lichte gerechten niet. Bovendien staat een glas champagne altijd feestelijk op de diner tafel. Andere alcoholvrije mousserende wijnen kunnen natuurlijk ook, denk aan een cava of een alcoholvrije prosecco.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen