Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een glas wijn?

Hoeveel calorieën zitten er in alcoholvrije wijn?

Het drinken van een glas wijn past uitstekend bij een gezonde leefstijl. Zo verkleint een glas alcoholvrije wijn het risico op chronische ziektes. Een regulier glas wijn bevat echter behoorlijk wat calorieën. Als je bezig bent met een dieet of wilt afvallen, let je vaak op het aantal calorieën dat je per dag inneemt. Hoeveel calorieën bevat een glas alcoholhoudende en alcoholvrije wijn? En welke soort wijn kun je het beste selecteren als je zo min mogelijk calorieën wilt drinken? We geven je een aantal handige tips over calorieën in de wijn.

 

Suikers in wijn met alcohol

De belangrijkste component die zorgt voor calorieën in wijn zijn de restsuikers. Om wijn te produceren worden suikers naar alcohol omgezet tijdens het gistingsproces. Hoe zoeter de wijn, des te meer restsuikers en calorieën in de wijn aanwezig zijn. Een alcoholhoudende zoete wijn als een Riesling of een Amarone bevat dus relatief meer calorieën dan een droge wijn. De alcohol zelf bevat ook calorieën. Beschikt de wijn over een hoog alcoholpercentage, dan bevat de drank meer calorieën.

 

Hoeveel calorieën bevat wijn met alcohol?

Houd je wel van een glas bubbels bij de maaltijd of op een feestje? De hoeveelheid calorieën verschilt enorm per soort wijn. Globaal houden we het volgende gemiddelde aan als het gaat om het aantal calorieën per 100 milliliter:

 

  • Droge witte wijn – 67 kcal
  • Zoete witte wijn – 96 kcal
  • Rode wijn – 82 kcal
  • Rosé – 71 kcal

Het aantal calorieën per glas kan dus echter per soort verschillen. Een witte wijn uit een koudere wijnstreek als Duitsland of Frankrijk bevat bijvoorbeeld druiven die minder lang rijpen dan een wijn uit Zuid-Amerika of Australië. De rijpheid van de druiven speelt een essentiële rol bij de hoeveelheid suiker in de wijn. Wijnen met relatief weinig calorieën zijn de Sauvignon Blanc, Riesling en Grigio. Daarnaast bevatten rode wijnen over het algemeen over meer calorieën dan een witte wijn. Kies bij een rode wijn voor een lichte soort, zoals de Pinot Noir, Barbera of Gamay. Een Cabernet Sauvignon beschikt bijvoorbeeld over meer calorieën.

 

Hoeveel calorieën in alcoholvrije wijn?

Wie graag een glas wijn met zo min mogelijk calorieën drinkt, kiest voor alcoholvrije dranken. Waar je met een glas rode wijn 80 kcal opdrinkt, bevat een glas alcoholvrije rode wijn slechts 19 kcal. Geliefd onder de rode alcoholvrije wijnen zijn de Merlot van Vendôme met slechts 18 kcal per glas. Bij de alcoholvrije witte wijn is de Leitz – Eins Zwei Zero Blanc de Blancs met 24 kcal per glas een aanrader. Neem gelijk een kijkje bij de overige non-alcoholische dranken in het assortiment van Alcoholfreedrinks.nl.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen