Welke wijn hoort bij oesters?


Oesters zijn een ware delicatesse en hier hangt ook een prijskaartje aan. Als je dan een keer van deze schelpdieren geniet, moet je het maar gelijk goed doen. Dit betekent ook het kiezen van de ideale wijn om erbij te drinken. Oesters kunnen verschillen van vorm, afkomst en smaak, maar komen allemaal overeen in een rauwe en zachte smaak. Welke wijn past daar nou het beste bij?

Feiten over oester


Er zijn verschillende soorten oesters, welke in eerste instantie kunnen verschillen qua grootte en vorm. Deze schelpdieren kunnen namelijk een bolle, holle of grillige schelp hebben en de maten lopen van I tot IV. Hierbij is I de grootste. De kleinste oesters zijn het lekkerste om zo te eten, terwijl de grotere varianten veel in de keuken gebruikt worden. Bij oesters met een platte schelp wordt de grootte met nullen aangeduid, waarbij zes nullen de grootste variant is.

Oesters zijn het hele jaar door te koop, maar de smaak kan sterk variëren per seizoen. Sommige soorten oesters zijn het meest romig en vol van smaak aan het einde van het jaar, waar anderen juist met de term “zomeroesters” bestempeld worden. Over het algemeen worden oesters verdeeld in platte, bolle en holle oesters, wat verwijst naar de vorm van de schelp. Platte oesters zijn het meest verfijnd en voorbeelden hiervan zijn:

 • Belon (met een sterke jodiumsmaak);
 • Colchester (uit Engeland, met een licht ziltige, nootachtige smaak);
 • Flat Oyster;
 • Gillardeau (welke vet en vol is);
 • Le platte (is nootachtig van smaak en heeft een metaalachtige ondertoon);
 • Native Oyster;
 • Zeeuwse platte (met een peperige, enigszins zoete smaak).Voorbeelden van bolle en holle oesters zijn aan de andere kant:

 • Creuse (welke uit Bouzignes komt en fruitig is van smaak);
 • Fine de Claire (heeft aroma’s van zeelavendel en komt uit de Marennes);
 • Pousse (heeft eveneens aroma’s van zeelavendel en komt uit Marennes);
 • Tsarskaya (komt uit Cancale, Bretagne, en is heel delicaat);
 • Zomeroester (met een opwekkende, ziltige jodiumsmaak).

Ideale wijn voor bij oesters


Oesters kunnen dus erg van elkaar verschillen, maar hebben allemaal een rauwe, zachte smaak. Een wijn die hier goed bij past, is droog en fris met een fruitige en mineraalachtige smaak. Deze wijn moet rond aanvoelen in de mond en niet te strak zijn. Mensen denken bij oesters vaak aan de zee en druivensoorten die hier goed mee te combineren zijn, groeien ook aan zee of op land dat ooit het domein was van de zee. Voorbeelden van zulk soort wijngebieden zijn Chablis, Champagne en Loire, welke voor een lange tijd onder de zeespiegel hebben gelegen. Resten van schelpen zijn bijvoorbeeld nog terug te vinden in de bodem. Fransen noemen de wijnen die uit deze streken komen ook wel “oesterwater”. Wijnsoorten die perfect passen bij oesters zijn onder andere de Sauvignon Blanc en Ayala Brut Majeur Champagne. Als de oesters in een gerecht verwerkt zijn, past een droge, witte Bordeaux er ook goed bij.

Proef ook onze heerlijke alcoholvrije witte wijn, in ons uitgebreide assortiment van alcoholvrije wijn, voor bij de delicatesse oesters. Daarnaast bieden wij diverse soorten alcoholvrije champagne aan of kies juist voor een alcoholvrije rosé bij jouw diner of middagje terras.

Winkelwagen