Chenin blanc

De verrassend veelzijdige Chenin Blanc

Als je op zoek bent naar een veelzijdige wijn die bijna overal bij past dan hoef je niet meer te zoeken. De Chenin Blanc heeft alles wat je zoekt Deze druif heeft een tijdje aan populariteit verloren, omdat hij werd ingehaald door de Sauvignon Blanc. Maar inmiddels zie je hem meer verwerkt in allerlei verschillende alcoholvrije wijnen. Hoog tijd dus om even dieper in deze druif te duiken.

De Chenin druif

De Chenin Blanc druif wordt vooral in het Midden-Loire gebied gebruikt. Oorspronkelijk komt hij uit de plaats Anjou in het Loiredal. Het klooster in Montchenin heeft de druif zijn naam gegeven. Omdat het een witte druif betreft, werd de volledige naam chenin blanc. Tegenwoordig wordt de druif ook in Zuid-Afrika veel gebruikt, maar daar wordt hij steen genoemd. De Chenin Blanc voelt zich thuis in een koeler klimaat. Hij groeit in trossen van gemiddelde trossen. De Chenin druif is bleek van kleur en relatief klein. De druif is gevoelig voor schimmel en moet met zorg gekweekt worden.

Wijn van de Chenin Blanc druif

De chenin blanc druif is een ontzettend veelzijdige druif. Hij kan voor zowel droge als zoete alcoholvrije wijnen worden gebruikt. Wel is het uiteraard altijd een alcoholvrije witte wijn. De zuurgraad van de druif en dus de wijnen is hoog. Hierdoor is een droge wijn erg fris en zorgt het dat een zoete wijn niet te zoet wordt. Een droge Chenin Blanc wijn maakt vooral naar citrusvruchten, groene appel, bloemen en honing. Een zoete chenin blanc wordt gemaakt van druiven die door een schimmel zijn aangetast. Hierdoor is de schil beschadigd, waardoor de druif uitdroogt. Ook wordt het suikergehalte van de druif hoger. De smaak van een zoete chenin blanc doet denken aan abrikoos en exotische fruit met tonen van specerijen, noten en hout. De alcoholvrije mousserende wijn van de chenin blanc druif wordt Crément de Loire genoemd. Door de hoge zuurtegraad kun je een chenin blanc vaak lang bewaren. Vaak komt die de smaak van de wijn alleen maar ten goede. Ook voor een vegan wijn kun je terecht bij de chenin blanc.

Wat eet je bij een chenin blanc

Een Chenin Blanc wijn is, zoals we al hadden gezegd, ontzetten veelzijdig. Hij wordt ook wel de kameleon van de witte druiven genoemd, omdat hij bij elk gerecht een andere karakter krijgt. Je kunt er dan ook van alles bij serveren. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk gerecht met zeevruchten met een droge Chenin Blanc. Als je je vis liever grilt op de barbecue, dan kun je hier beter een fruitige chenin blanc bij serveren. Bij een romige gerecht zoals asperges met roomsaus of een lekkere paté past dan weer een langgerijpte chenin blanc. Bij een kaasplankje met blauwe kazen kies je voor een zoete chenin blanc om de stevige smaak in balans te brengen. Een Chenin Blanc past zelfs bij de een oerhollandse stamppot. Door de aardse tonen in de wijn en de zuurgraad past de wijn dan ook uitstekend bij een zuurkoolstamppot met kruidnagel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen