Verdejo wijn

De Verdejo druif wordt steeds populairder. De kwaliteit van de wijnen van deze Spaanse druif wordt dan ook steeds beter. Het is een lekker lichte wijn, die erg geschikt om lekker te borrelen op een warme zomerdag. Met een alcoholvrije witte wijn van de Verdejo-druif ga jij heerlijke zomeravonden tegemoet.

De Verdejo druif

De Verdejo druif is een Spaanse druif en komt uit het Ruedagebied gebruikt. Dit ligt in het noordwesten van Spanje. Inmiddels wordt deze druif ook in andere Spaanse wijngebieden gebruikt. Zijn naam komt van het Spaanse ‘verde’, wat groen betekent. Het is dan ook een groene druif, die wordt gebruikt om witte wijn van te maken. De druif kan goed tegen droogte en voelt zich het meest thuis van kalksteen of keien. Als de verdejo druif in aanraking komt met zuurstof gaat hij te vroeg gisten. Daarom wordt de druif ’s nachts geplukt, want dan is het koeler. De druif wordt zo snel mogelijk geperst en het spa wordt direct in vaten gegoten. Daarna wordt het stikstof toegevoegd om de gisting tegen te gaan.

Wat is Verdejo wijn

Een verdejo wijn wordt alleen van de verdejo druif gemaakt. Soms wordt er een wat Sauvignon Blanc aan de wijn toegevoegd om de wijn frisser te maken. De Verdejo druif blijft echter de belangrijkste druif. Vroeger was de kwaliteit van deze wijnen niet zo goed. Maar door het speciale proces van het plukken en persen van de druif die de vroege gisting voorkomt, is de kwaliteit van de verdejo wijnen behoorlijk vooruit gegaan. Een verdejo wijn is een heerlijke frisse wijn. Hij smaakt vooral naar citrus met een vleug van perzik, groene appel en peer. Ook proef je kruiden. De smaak is erg zacht en de wijn is daarom bij uitstek geschikt als borrelwijn. Als een verdejo wijn op hout is gerijpt, dan heeft dit invloed op de smaak. Je proeft dan ook tonen van noten en van honing. Er zijn ook alcoholvrije wijnen van de verdejo druif. Je kunt zelfs kiezen voor een alcoholvrije mousserende wijn.

Wat serveer je bij de Verdejo wijn?

De spaanse druif zorgt voor een heerlijke frisse wijn, die lekker wegdrinkt. Je hoeft deze wijn dus niet te combineren met een maaltijd, maar het kan natuurlijk wel. Omdat de wijn hoge zuurgraad heeft, die aan citrus doet denken, past de wijn uitstekend bij een gerecht waar citroen in is verwerkt. De wijn heeft weinig bitter in de smaak en is daarom ook geschikt om je smaak te neutraliseren. Een kipgerecht met citroen is een klassieke combinatie, die je uitstekend kunt combineren met een verdejo wijn. Als je een houtgerijpte verdejo wil serveren, dan kun je voor een romige vleesgerecht kiezen, bijvoorbeeld varkenshaas met een romige saus.

Een alcoholvrije verdejo wijn

Een verdejo wijn is ook verkrijgbaar als alcoholvrije witte wijn. Ook de alcoholvrije variant heeft de karakteristieke, frisse smaak, waarin je direct de verdejo herkent. Heerlijk om koud te drinken op een terras. En omdat deze wijn geen alcohol bevat, kun je de verdejo wijn met een gerust hart drinken als je zwanger bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen