glühwein zelf maken doe je zo

Zo maak je makkelijk zelf glühwein

Het hoogtepunt van de Duitse kerstmarkten is voor veel mensen toch de glühwein. Al die kraampjes met kerstversiering zijn natuurlijk best leuk en een echte Duitse bratwurst is ook best lekker, maar het echte wintergevoel krijg je pas als je een dampende mok met glühwein in je handen hebt. Gelukkig hoef je voor dat gevoel en die smaak niet per se naar Duitsland. Je maakt hem namelijk ook heel eenvoudig thuis.

Maar je kan glühwein toch ook gewoon in de supermarkt kopen?

Ja, dat klopt. Maar zelf maken is niet alleen veel leuker, het is ook nog eens veel lekkerder. De glühwein in de supermarkt bevat vaak niet de traditionele kruiden en is meestal zwak van smaak. Als je hem zelf maakt, heb je bovendien meer invloed op de smaak. Je kan experimenteren met de verhouding tussen de verschillende kruiden en smaakmakers tot je jouw ultieme recept hebt gevonden.

Wat heb je nodig?

Traditionele glühwein wordt gemaakt van rode wijn. Maar ook op de Duitse Weihnachtsmarkten vind je tegenwoordig witte glühwein. De keuze is aan jou. Je hoeft hiervoor geen dure wijn te gebruiken, sterker nog dat is alleen maar zonde van het geld. Het beste kies je voor een wijn met een neutrale smaak. Je gaat immers nog allerlei smaakmakers toevoegen. Je kan ook een alcoholvrije wijn als basis gebruiken. Voor een rode glühwein gebruik je dan alcoholvrije rode wijn en voor een witte glühwein een alcoholvrije witte wijn. Als je glühwein voor acht personen wil maken, ziet je boodschappenlijstje er zo uit:

  • 1500 milliliter wijn (2 flessen)
  • een sinaasappel
  • een halve citroen
  • twee steranijs
  • drie kruidnagels
  • twee kaneelstokjes
  • drie kardemom korrels
  • drie eetlepels bruine basterdsuiker

Van alle kruiden gebruik je de hele variant, dus geen gemalen kruiden gebruiken, want dit kan je er niet meer uitzeven. Voor een biologische glühwein gebruik je biologische wijn als basis met biologisch fruit en biologische kruiden.

Zo maak je glühwein in slechts 3 stappen

 

Stap 1

Breek de kaneelstokjes in tweeën en snij de citroen en sinaasappel in plakjes of partjes. Doe de wijn in een pan en voeg alle ingrediënten behalve de basterdsuiker toe. Vervolgens zet je de pan op laag vuur. Tenzij je alcoholvrije glühwein wil, laat je de wijn niet koken, want dan verdampt de alcohol. Voor alcoholvrije glühwein kan je het beste alcoholvrije wijn als basis gebruiken. Dan kan je de glühwein ook serveren aan je gasten die zwanger zijn of die nog moeten rijden.

Stap 2

Als de wijn warm is, laat je hem nog minimaal een kwartier staan. Zo kunnen de smaken van de specerijen optimaal in de wijn trekken. Dan zeef je de glühwein om alle smaakmakers te verwijderen. Vervolgens voeg je de basterdsuiker toe.

Stap 3

Zet de glühwein weer terug op het vuur en laat het hier ongeveer twintig minuten op staan. Blijf wel opletten dat het brouwsel niet gaat koken. Na twintig minuten is je glühwein klaar.

Stap 4

Er waren toch maar drie stappen? Dat klopt, want deze stap heeft niets te maken met het maken van glühwein. Want deze stap bestaat alleen uit genieten. Je glühwein is klaar en kan gedronken worden. Voor feestjes kan je de wijn nu overgieten in een warmhoudpan, zodat iedereen op de juiste temperatuur van de wijn kan genieten. Combineer je glühwein met traditionele “Brezen”, “Bratwurst” of “Pfannkuchen” voor het echte Duitse gevoel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen