Wat is IGP?

Als jij een regelmatige wijndrinker bent dan heb je vast wel eens het etiket van de fles goed bekeken. Daar staat namelijk ontzettend veel informatie op over de inhoud van de fles. Veel wijnen zijn op het etiket voorzien van allerlei keurmerken die meestal bestaan uit een afkorting. Bijvoorbeeld de afkorting IGP. Dat heb je vast wel eens op een fles wijn zien staan. Maar wat is eigenlijk de betekenis van IGP en wat heb je eraan? Zegt het iets over de kwaliteit van de wijn of zegt het iets anders? Wij leggen het voor je uit.

Wat betekent IGP?

IGP zie je altijd in combinatie met Pays d’Oc op het etiket staan. Het keurmerk wordt uitgegeven door Bureau Véritas Quality France. IGP staat voor Indication Géographic Protégée, letterlijk vertaald is dat ‘beschermde geografische aanduiding’. Dat is dan ook wat het keurmerk doet. Het bevestigt de herkomst van de wijn, namelijk dat de wijn uit de Pays d’Oc komt. De Pays d’Oc omvat het belangrijke wijngebied Languedoc-Roussillon. Er zijn bij de Pays d’Oc IGP zo’n 2600 bedrijven aangesloten en maar liefst 20.000 wijnmakers, allemaal gevestigd in de Pays d’Oc. Bovendien is het een kwaliteitszegel. Alleen wijnen van voldoende kwaliteit krijgen dit keurmerk.

Pays d’Oc

De Pays d’Oc is een uitgestrekt wijngebied in het zuiden van Frankrijk. Het klimaat in dit gebied is bij uitstrek geschikt voor de productie wijn door de ligging aan de mediterrane zee. Het gebied bestaat uit vier regio’s, Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault en Gard. Dit gebied staat al lang bekend om de goede wijnen die uit dit gebied komen. Daarom werd hier in 2009 een keurmerk voor ingesteld, zodat het voor de consument duidelijk is dat de wijn uit dit gebied komt.

Welke wijnen krijgen het Pays d’Oc IGP keurmerk?

De wijnen met het Pays d’Oc keurmerk zijn ontzettend gevarieerd. Er worden door de aangesloten wijngaarden maar liefst 58 verschillende druivensoorten gebruikt. Dit zijn zowel witte als blauwe druiven en uit het gebied komen dus ook zowel witte als rode wijnen. Er zijn wijnen, die van een druivensoort worden gemaakt maar je vindt ook diverse wijnen met een blend van druivensoorten met het Pays d’Oc IGP zegel. Bovendien heeft dit gebied verschillende bodemsoorten, die allemaal invloed hebben op de smaak van de wijn. De rode wijnen uit deze regio zijn vooral Merlots of Cabernet Sauvignins. De witte wijn bestaat vooral uit Chardonnay en Sauvignon Blanc. Er wordt ook rosé wijn geproduceerd, voornamelijk Grenache Noir en Cinsault.

Alcoholvrije wijn uit de Pays d’Oc

Voor je alcoholvrije wijn kun je terecht in de Pays d’Oc. Omdat er zo veel verschillende soorten wijnen worden geproduceerd, kun je ook genieten van verschillende soorten alcoholvrije wijnen. Bijvoorbeeld een lekkere alcoholvrije rosé voor een warme zomeravond of een krachtige alcoholvrije rode wijn voor bij een uitgebreid diner. Ook voor feestelijke alcoholvrije bubbels kun je in dit populaire wijngebied terecht. Met het IGP zegel ben je bovendien verzekerd van goede kwaliteit, ook voor je alcoholvrije wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen