Welke wijn hoort bij asperges?

Het hele jaar wachten we met smart op het seizoen van de asperges, waarbij we tussen april en juni weer kunnen genieten van “het witte goud”. Deze groente heeft een volle, bijzondere en romige smaak en daar hoort een heerlijk glas wijn bij. Voor zowel groene als witte asperges zijn er goede combinaties te maken met wijnsoorten, waardoor jij de perfecte maaltijd creëert met smaken die goed tot hun recht komen. Welke wijn hoort er precies bij asperges?

De manier van bereiding van asperges


Welke wijn er goed bij asperges geserveerd kan worden, hangt af van de manier waarop de asperges zijn bereid. Als je bijvoorbeeld een aspergesoep maakt, kun je dit het beste combineren met een lichte en frisse wijn. Aan de andere kant past een vollere witte wijn weer beter bij een gerecht met asperges en zalm. Het wordt vrijwel altijd aangeraden om bij asperges witte wijn te drinken. Toch is het ook mogelijk om rode wijn te serveren bij asperges.

De beste wijnen voor bij asperges


Er zijn een aantal druivenrassen en wijnstreken die wijnen leveren die perfect passen bij asperges. Vaak wordt bij een gerecht met deze groente Chenin Blanc of Pinot Blanc gedronken. Dit zijn vettige wijnen die de romige smaak van asperges laten opvallen. Je kunt ook breken met deze traditie en voor een andere wijn kiezen. Duitse wijnsoorten afkomstig uit de Elzas zijn bijvoorbeeld een goed alternatief. Ook deze wijnen zijn vol van smaak, maar ze hebben daarentegen een wat meer fruitige, kruidige ondertoon.

De Duitse Riesling is tevens populair voor bij asperges, wat een lichte, zoetere witte wijn is en welke goed samengaat met lichte aspergerecepten. Een voorbeeld hiervan is een salade met asperges. Rode wijnen worden ook weleens gecombineerd met deze groente. Het is bijvoorbeeld lekker om een lichte rode wijn op tafel te zetten bij een gerecht met gegrilde asperges of waar het gecombineerd wordt met vlees of vis.

Bekende combinaties van asperges en wijn


De asperge is een veelzijdige groente en daarom zijn er veel verschillende combinaties mogelijk. Traditionele recepten, zoals een aspergesoep of asperges met ei en ham, worden vaak met een volle, vettige wijn gecombineerd. Asperges worden ook vaak aan een lichte salade toegevoegd, waarbij een wat frissere, of zelfs lichtzoete, witte wijn weer goed past. Zo springen de volle tonen van asperges er namelijk meer uit.

In een hoofdgerecht worden asperges vaak gegeten samen met vis of gevogelte, waarvoor je verschillende opties hebt qua wijn. Kies in dit geval bij voorkeur voor een witte wijn met kruidige, fruitige ondertonen. Als je vis of vlees in een gerecht met asperges maakt, komt een lichte rode wijn ook zeker goed tot zijn recht.

Wij bieden bij alcoholfreedrinks.nl ook diverse heerlijke alcoholvrije witte wijnen en alcoholvrije rode wijnen aan die je goed kunt combineren met “het witte goud”. Kies bijvoorbeeld voor onze alcoholvrije Riesling of een biologische wijn van je voorkeur. Door ons grote aanbod aan alcoholvrije wijn en andere alcoholvrije dranken vind jij altijd het ideale drankje voor jouw gelegenheid en gerecht.

 

Winkelwagen