Wijn en calorieën

Het is bekend, dat alcohol niet zo gezond is en dat het een dikmaker kan zijn. Toch zijn er diëten, waar het drinken van een glas wijn wordt geadviseerd. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Hoeveel calorieën zitten er nu echt in wijn? En wat is het verschil in calorieën tussen alcoholhoudende en alcoholvrije wijn?

Wat bepaalt het aantal calorieën in wijn?

Het aantal calorieën in een glas wijn wordt door twee dingen bepaald, namelijk het alcoholpercentage en het suikergehalte. Over het algemeen kun je zeggen, dat een zoete wijn meer calorieën bevat dan een droge wijn. Daarnaast geldt, hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger het aantal calorieën in de wijn. Een alcoholvrije wijn bevat dus veel minder calorieën. Als je op de calorieën wilt letten, is alcoholvrije wijn dus een goed alternatief. Want deze wijnen bevatten minder energie en zijn toch net zo lekker als wijnen met alcohol.

Hoeveel calorieën zitten er in rode wijn?

Van de verschillende wijnsoorten bevat rode wijn gemiddeld de meeste calorieën. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 82 calorieën per glas van 100 milliliter. Tussen de diverse rode wijnen kunnen wel verschillen zitten. Over het algemeen heeft een rode wijn met een krachtige smaak meer calorieën dan een rode wijn met een soepele smaak. Alcoholvrije rode wijn bevat veel minder calorieën. Alcoholvrije Cabernet Sauvignon bevat slechts 30 calorieën per glas. Een Pinot Noir zonder alcohol kan best passen binnen een dieet, want een glas van deze wijn bevat slechts 16 calorieën.

Hoeveel calorieën zitten er in witte wijn?

Bij witte wijn is het verschil tussen de droge en zoete wijnen behoorlijk. Bij een zoete wijn, zoals een riesling, kun je rekenen op zo’n 96 calorieën per glas. Een droge witte wijn bevat minder calorieën, zo’n 67 calorieën glas. Dat is minder dan de gemiddelde rode wijn. Voor nog minder calorieën kies je voor een alcoholvrije witte wijn. Een alcoholvrije droge witte wijn bevat namelijk maar 24 calorieën en ook met een alcoholvrije, zoete Riesling kom je maar op 34 calorieën. Ook alcoholvrije champagne bevat minder calorieën dan de alcoholhoudende variant. Probeer ook eens een alcoholvrije prosecco of een andere alcoholvrije mousserende wijn.

Hoeveel calorieën zitten er in rosé wijn?

Rosé is een beetje een gemiddelde tussen witte en rode wijn. Rosé wijn bevat dan ook gemiddeld iets meer calorieën dan witte wijn en iets minder dan rode wijn. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n 71 calorieën per glas. In een alcoholvrije rosé kun je rekenen op zo’n 30 calorieën, minder dan helft dus!

Is wijn een dikmaker?

Het aantal calorieën per glas wijn vallen dus nog wel mee, zeker als je voor een alcoholvrije wijn kiest. Toch blijft een glas water natuurlijk beter, als je op dieet bent, want daar zitten helemaal geen calorieën in. Maar alleen water gaat snel vervelen en een glas alcoholvrije wijn is dan een uitstekend alternatief.

Alcohol bevat overigens niet alleen calorieën, het heeft ook een negatief effect op je metabolisme, waardoor je meer vet opslaat. Bovendien zorgt alcohol ervoor, dat je trek krijgt, waardoor je meer gaat eten. Om gewichtstoename te voorkomen kun je dus altijd beter kiezen voor een alcoholvrije wijn of alcoholvrije bubbels. Zo heb je wel de smaak van een lekkere wijn, maar niet de nadelen van alcohol.

Andere alcoholvrije dranken

Voor andere dranken, zoals cocktails, geldt ook dat de alcoholvrije dranken minder calorieën bevatten dan de alcoholhoudende variant. 100 milliliter mojito met alcohol bevat bijvoorbeeld ongeveer 96 calorieën, terwijl een alcoholvrije mojito slechts 17 calorieën bevat. Dat is snel bespaard en dat is ook het geval voor andere alcoholvrije dranken. Alcohol bevat namelijk calorieën. Dus ook alcoholvrije gin bevat veel minder calorieën dan gin met alcohol.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen