Uit welk land komt de beste Malbec wijn?

De Malbec is een blauwe druif, die wordt gebruikt in verschillende rode wijnen. De druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar in Argentinië wordt de druif ook steeds meer gebruikt. Wist je dat er ook alcoholvrije wijn van de Malbec druif is? Maar waar komt de beste Malbec wijn vandaan, uit Frankrijk of uit Argentinië?

Malbec in Frankrijk

De Malbec druif is een kleine, blauwe druif. Hij komt oorspronkelijk uit Frankrijk en was hier een populaire druif, vooral in de Bordeaux streek en in de Cahors. De Malbec groeit echter het beste in een warm en droog klimaat met een groot verschil in de dag- en nachttemperatuur. Verder is de druif erg gevoelig voor schimmels en kan hij niet tegen vorst. In 1956 is zelfs driekwart van de Malbec oogst in de Bordeaux-regio verwoest door strenge vorst. De Malbec druif geeft een donker gekleurde wijn en wordt ook gebruikt om alcoholvrije rode wijn van te maken. Malbec wijn bevat veel tannines, zeker de Franse wijnen. Een Malbec wijn wordt vaak in hout gerijpt, omdat dat de smaak beter in balans brengt.

Malbec in Argentinië

Hoewel de Malbec druif uit Frankrijk komt, komt er steeds meer Malbec rode wijn uit Argentinië. Het klimaat in dit land met lange, droge zomers is namelijk erg geschikt voor de Malbec druif. Daarnaast wordt de druif vooral verbouwd op 1400 meter hoogte bij Mendoza, waardoor er meer UV straling is, die de schil van de druif dikker maakt. Dit heeft een goede invloed op de tannines in de Malbec rode wijn. Bovendien is het in deze regio ’s nachts zo’n twintig graden kouder dan overdag. Hierdoor rijpt de druif langzamer en blijven er meer zuren in de druif behouden. Inmiddels komt ongeveer driekwart van de Malbec wijn uit Argentinië.

Wat is het verschil tussen Franse en Argentijnse rode wijn van de Malbec?

Door de koudere omstandigheden in Frankrijk is de Malbec rode wijn stevig van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een bordeauxwijn. Door de vele tannines in de wijn smaakt hij straffer. Een Argentijnse rode wijn van de Malbec druif is soepeler en ronder. De Malbec uit Argentinië bevat minder tannines, waardoor de rode wijn fruitiger smaakt. In Argentinië wordt de Malbec voornamelijk gebruik om een echte Malbec wijn mee te maken, waarbij alleen deze druif wordt gebruikt. In Frankrijk wordt de Malbec druif voornamelijk gebruikt in een rode wijn van meerdere druivensoorten. De Malbec zorgt dan voor een donkerdere kleur van de wijn en verstevigt de smaak.

Welke wijn is beter?

Smaken verschillen. Dus we kunnen niet vertellen welke Malbec rode wijn beter is. Dat ligt er maar helemaal aan wat je zoekt in een alcoholvrije rode wijn. Wel kunnen we zeggen dat als je op zoek bent naar een wijn die alleen van de Malbec druif is gemaakt, je al snel bij een Argentijnse rode wijn uit zult komen. In Frankrijk worden dit soort wijnen simpelweg nauwelijks nog gemaakt. Bovendien is een Malbec uit Argentinië soepeler en fruitiger, waardoor de wijn makkelijker wegdrinkt. Maar als jij juist op zoekt bent naar een stevige wijn, dan kun je beter voor de Franse Malbec wijn kiezen. Met een wijnpakket kun je verschillende wijnen bestellen en uitproberen. Het pakket is met zorg samengesteld en bevat vaak ook biologische wijnen. Zo kom je erachter welke jij het lekkerst vindt en profiteer je bovendien van pakketvoordeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen