Advies over het optimaal bewaren van wijn

Wijn wordt op verschillende manieren bewaard, zoals in een speciale wijnkelder of in een gecontroleerde klimaatkast in de keuken. Toch zijn er wel een aantal belangrijke tips om op te volgen om wijn zo goed mogelijk te bewaren. Dit bevordert namelijk de kwaliteit van de drank. Hier gaan wij in deze blog dieper op in.

Donker en koel


Het allerbelangrijkste bij het goed bewaren van wijn is dat het donker en koel opgeslagen ligt. Hiervoor is een klimaatkast een goede investering. Zeker wanneer je een verzamelaar bent van bijzondere wijnsoorten of vintage port, welke op verschillende temperaturen moeten worden bewaard, kan dit van pas komen. Ook is dit handig wanneer je in huis geen plaats hebt om wijn donker en koel te bewaren, zoals in een kelder. Als je wel een plek hebt waar het donker en koel is, voldoet dit uiteraard ook om wijn goed te bewaren. Zorg er overigens wel voor dat de wijn liggend wordt bewaard, bijvoorbeeld in een wijnrek of op een gemonteerde plank.

Bewaartijd in de fles


Hoe lang je een bepaalde wijn kunt bewaren, hangt af van de soort. Rode en witte wijn wordt allebei donker, koel en liggend bewaard, maar een witte wijn blijft doorgaans minder lang liggen. Hierbij is de maximale bewaartijd al snel vier jaar, hoewel een zoete witte wijn soms een uitzondering vormt op de regel. Rode wijnen of bepaalde soorten champagnes, daarentegen, ontwikkelen zich juist in smaak na verloop van tijd. Daarom worden deze vaak een stuk langer bewaard op fles. Er zijn ook diverse apps en andere hulpmiddelen om voor een bepaalde wijnsoort precies te bepalen wanneer deze opengetrokken moet worden voor de beste smaaksensatie.

Bewaartijd na opening


Na het openen van een fles wijn moet je deze eigenlijk zo snel mogelijk opdrinken, het liefst dezelfde of volgende dag. Er zijn wel manieren om een geopende wijnfles langer te bewaren, zoals met een Vacu Vin, waarmee een wijn ongeveer vijf dagen bewaard kan worden. Toch wordt zelfs met dit hulpmiddel de kwaliteit van de wijn wel minder. In de koelkast blijft een geopende fles wijn ook langer goed, wat ook geldt voor rode wijn. Als je de rode wijn dan weer wilt serveren, moet je de fles wel even van tevoren uit de koelkast halen om de wijn op temperatuur te krijgen.

Je kunt ook het hele jaar door genieten van onze alcoholvrije wijn en alcoholvrije champagne bij alcoholfreedrinks.nl. Hierdoor ondervind je de bijzondere smaken zonder dat je daadwerkelijk alcohol drinkt. We bieden bijvoorbeeld verschillende soorten van alcoholvrije prosecco aan, of kies juist voor een van onze biologische of vegan wijnen.

Winkelwagen