Welke wijn serveer je bij gevogelte ?

De juiste alcoholvrije wijn bij een gerecht kiezen is niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk. Als je namelijk de goede wijn combineert met het juiste gerecht, versterken de smaken van de wijn en het gerecht elkaar, wat de maaltijd onweerstaanbaar maakt. Niet al je gasten willen alcohol drinken, bijvoorbeeld omdat ze zwanger zijn of omdat ze nog moeten rijden. Met een alcoholvrije wijn zit je gelukkig altijd goed. Om verschillende wijnen bij jouw gerecht uit te proberen kun je een wijnpakket bestellen. Dan krijg je verschillende wijnen opgestuurd, zodat je zelf kunt proeven, wat het beste past. Bovendien profiteer je dan van pakketvoordeel.

Hoe kies je de juiste wijn voor je gerecht?

Bij gevogelte denk je al snel aan kip en witte wijn. Maar de regel, dat je bij wit vlees witte wijn drinkt, is al lang achterhaald, hoewel er een kern van waarheid in zit. Gevogelte heeft namelijk vaak een subtiele smaak, waardoor een lichte wijn het beste past. Alcoholvrije witte wijn is dan ook goede keuze. Maar ook een soepele alcoholvrije rosé kan goed passen. Als je het liefst rode wijn drink, kies je het beste voor een alcoholvrije rode wijn, met een lichte smaak om de wijn niet te laten overheersen. Echter, als je aan de slag gaat met stevige specerijen en romige sauzen, dan kun je de wijn hierop aanpassen. Om je maaltijd helemaal compleet te maken kun je je gasten ook vooraf alcoholvrije cocktails serveren of een lekkere alcoholvrije gin. Om te zorgen dat jij je gasten het beste kan geven, geven we je hierbij per soort gevogelte een aantal tips.

Kip

Kip is vlees met een subtiele smaak. Daarom past hier ook het beste een subtiele wijn bij. Je kunt daarbij kiezen voor een fruitige alcoholvrije rode wijn of een vollere alcoholvrije witte wijn. Om de juiste wijn bij kip te serveren moet je eerst weten hoe de kip wordt bereid. Een gebraden kip heeft een stevigere smaak, waardoor een fruitige Pinot Noir goed past. Bij gebakken kipfilet is de smaak vaak iets minder uitgesproken, waardoor een witte Chardonnay misschien beter combineert.

Eend

Eend is een vogel met een sterkere smaak dan kip en een taaiere structuur. Hier past dan ook een andere alcoholvrije wijn bij. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt tussen tamme en wilde eend. De smaak van wilde eend is namelijk krachtiger en uitgesprokener dan die van tamme eend en kan dus ook een stevigere wijn hebben. Bij een gebraden eendenborst is een Merlot erg lekker. Ook wijnen van de Syrah druif combineren hier goed mee. Eend wordt in de keuken vaak met fruit gecombineerd, bijvoorbeeld in het traditionele gerecht Canard à l’Orange, oftewel eend met sinaasappel. Dit gerecht vraagt om een alcoholvrije wijn met fruitige tonen, zoals een Riesling.

Kalkoen

Een gevulde kalkoen is een traditioneel kerstgerecht, maar kalkoen kan ook op andere momenten gegeten worden. Bij gevulde kalkoen moet je bij het kiezen van de best passende alcoholvrije wijn ook rekening houden met de gebruikte vulling. Als je de kalkoen vult met gehakt en kruiden, dan kun je best een vollere wijn kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Pinot Gris of Pinot Noir. Als je de kalkoen vult met vruchten, dan kies je voor een fruitigere wijn, zoals een Chardonnay. Een kalkoenfilet heeft een minder uitgesproken smaak dan een hele kalkoen uit de oven en daarom past hier een lichtere alcoholvrije wijn bij. Probeer bijvoorbeeld eens een Viognier. Voor het echte kerstgevoel kun je ook een alcoholvrije mousserende wijn serveren.

Fazant

Het vlees van de fazant is licht van kleur en heeft een heerlijke smaak. Daarom past hier een volle alcoholvrije witte wijn, omdat de smaak van de wijn anders snel overheerst. Mogelijke wijnen zijn een Pinot Grigio of een Riesling. Als je liever een alcoholvrije rode wijn drinkt, dan kun je kiezen voor een lichte, verfijnde rode wijn, zoals een Pinot Noir, Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen